ЕВРОВИЗИЯ РЕЖАТ КАДРИ ОТ ПРОТЕСТ ЗА ГЕЙ ПРАВАТА В РУСИЯ

По случай 60-тата годишнината на музикалния конкурс Евровизия, телевизионният канал BBC излъчи специално шоу, на което участници в конкурса представиха своите хитове. Един от участниците бе руският певец Дима Билан, който спечели конкурса през 2008г., но след обявяването му на сцената, публиката избухна в освиркване и подвикване във връзка с наложените закони в Русия, забраняващи „гей пропагандата“. Зрителите на предаването, обаче, не можаха да видят протеста, защото продуцентите от BBC сами признаха, че са изрязали тези кадри, така че реакцията на публиката да не бъде показана в нито една от 26-те държави, в които бе излъчено събитието.

ПредставDima-bilanител на BBC потвърди: „Наистина имаше освиркване, когато Греъм Нортън и Петра Меде обявиха Дима Билан. За щастие, обаче, Греъм бе абсолютен професионалист и веднага помоли публиката да бъдат любезни и им напомни, че са тук, за да подкрепят самите изпълнители. След това Дима излезе повторно на сцената и този път бе приет с овации, след което направи изпълнението си и за официалното излъчване бяха използвани тези кадри.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Става ясно, че негативното поведение на тълпата е отправено към дискриминиращите закони в Русия, а не към певецът, който дори преди няколко седмица застана публично против анти-гей законите в Русия в отворено писмо пред медиите. Това не е първият случай, в който Русия е освиркана по време на Евровизия – през 2014г. руснаците бяха освиркани и от тълпата в Копенхаген, само че тогава кадрите не бяха изрязани.