Евровизия забрани на Китай да излъчва конкурса заради цензура на гей танц

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) инструктира китайския телевизионен канал Mango TV да спре излъчването на песенния конкурс Евровизия. Забраната бе провокирана от решението на телевизията да цензурира две от изпълненията в полуфинала във вторник.

В изявление, от ЕСРТ казаха: „На 9 май китайският канал Mango TV излъчи на живо първия полуфинал на песенния конкурс Евровизия 2018, но две изпълнения бяха цензурирани. Това не е в съотвествие с ценностите на ЕСРТ за универсалност и приемане и нашата горда традиция да празнуваме многообразието чрез музика. Със съжаление незабавно прекратяваме партньорството си с телевизията и тя няма да може да излъчи втория полуфинал и големия финал.“

 
L’N’Q: House & Disco
 

Ирландецът Ryan O’Shaughnessy изпълни песента си “Together” – трогателна балада за разпаднала се връзка. Но не певецът бе във фокуса на камерите през повечето време. Танцьорите Kevin O’Dwyer и Alan McGrath изиграха любовната история, разказана в песента. Романтичната танцова интерпретация бе посрещната с бурни аплодисменти в залата и с гласовете на зрителите.

Фенове на Евровизия в Китай съобщиха, че телевизията е цензурирала цялото изпълнение на O’Shaughnessy. Медийните правила в страната забраняват „абнормални сексуални отношения и поведения като инцест, еднополови отношения, сексуална перверзия, сексуално насилие, сексуални посегателства и т.н.“ Телевизията също така е замазвала знамената на дъгата, развявани от зрители в залата.

Въпреки заплахите на руските власти, руският Канал 1 излъчи цялото изпълнение без да налага цензура. Не е ясно дали ще направи същото в събота.