ДЪЩЕРЯТА НА АРХИЕПИСКОП ДЕСМОНД ТУТУ СЕ ОЖЕНИ

Преподобната Емпо Туту, дъщеря на Архиепископ Десмонд Туту, се ожени за своята партньорка, професор Маршелине фон Фърт. Двете жени са сключили брак в малкия холандски град Устхейст на 30 декември.

Понастоящем Емпо Туту е изпълнителен директор на фондация Desmond and Leah Tutu Legacy Foundation, а фан Фърт е професор по Детски заразни болести в Vrije University, Амстердам. Професор фан Фърт углавява и проект за подобряване на лечението на туберколозен менингит сред децата в Южна Африк.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Това е втори брак и за двете жени. Въпреки, че церемонията се е провела в тесен кръг, двойката ще отпразнува сватбата си със свои приятели и роднини в Кейп Таун по-късно тази година.

Архиепископ Десмонд Туту бе един от най-активните противници на апартейда в Южна Африка, твърдо убеден в мирната демонстрация като най-удачна форма на протест. През 1984 той бе награден с Нобелова награда за мир.

Първият чернокож архиепископ на Кейп Таун е и твърд застъпник за правата на ЛГБТИ хората в Южна Африка и по света. Той многократно е говорил срещу дискриминацията и преследването на сексуалните малцинства и е призовавал за декриминализация на хомосексуалността.

На откриващото събитие за кампанията на ООН „Свободни и равни“ (Free & Equal) в Кейп Таун през 2013, Туту каза: „Бих отказал да отида в хомофобен рай. Не, ще кажа ‘Съжалявам, но предпочитам да отида на другото място’. Не бих почитал хомофобен Бог – толкова силни са чувствата ми по темата. Вярвам в тази кампания толкова пламенно, колкото вярвах в борбата срещу апартейда.“

Туту засне това видеопослание за кампанията:

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=9pmGIeadqA8[/tube]

84-годишният Туту и съпругата му Номализо Лея Шенксан честваха 60-годишнината от брака си миналата година. Дъщеря им Емфо е епископален свещеник и е служила като председател на Глобалния алианс срещу СПИН. Тя има две деца от предишния си брак.

Снимка: Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation