ДЪЩЕРЯТА НА АРХИЕПИСКОП ДЕСМОНД ТУТУ СЕ ОЖЕНИ

 
Sofia Pride 2023
 

Преподобната Емпо Туту, дъщеря на Архиепископ Десмонд Туту, се ожени за своята партньорка, професор Маршелине фон Фърт. Двете жени са сключили брак в малкия холандски град Устхейст на 30 декември.

Понастоящем Емпо Туту е изпълнителен директор на фондация Desmond and Leah Tutu Legacy Foundation, а фан Фърт е професор по Детски заразни болести в Vrije University, Амстердам. Професор фан Фърт углавява и проект за подобряване на лечението на туберколозен менингит сред децата в Южна Африк.

Това е втори брак и за двете жени. Въпреки, че церемонията се е провела в тесен кръг, двойката ще отпразнува сватбата си със свои приятели и роднини в Кейп Таун по-късно тази година.

Архиепископ Десмонд Туту бе един от най-активните противници на апартейда в Южна Африка, твърдо убеден в мирната демонстрация като най-удачна форма на протест. През 1984 той бе награден с Нобелова награда за мир.

Първият чернокож архиепископ на Кейп Таун е и твърд застъпник за правата на ЛГБТИ хората в Южна Африка и по света. Той многократно е говорил срещу дискриминацията и преследването на сексуалните малцинства и е призовавал за декриминализация на хомосексуалността.

На откриващото събитие за кампанията на ООН „Свободни и равни“ (Free & Equal) в Кейп Таун през 2013, Туту каза: „Бих отказал да отида в хомофобен рай. Не, ще кажа ‘Съжалявам, но предпочитам да отида на другото място’. Не бих почитал хомофобен Бог – толкова силни са чувствата ми по темата. Вярвам в тази кампания толкова пламенно, колкото вярвах в борбата срещу апартейда.“

Туту засне това видеопослание за кампанията:

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=9pmGIeadqA8[/tube]

84-годишният Туту и съпругата му Номализо Лея Шенксан честваха 60-годишнината от брака си миналата година. Дъщеря им Емфо е епископален свещеник и е служила като председател на Глобалния алианс срещу СПИН. Тя има две деца от предишния си брак.

Снимка: Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина