ДРАГ КРАЛИЦАТА PANTI BLISS МОЖЕ ДА СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ИРЛАНДИЯ

Драг кралицата Panti Bliss сериозно обмисля да се кандидатира за президент на Ирландия.

През 2014 една трогателна реч на Панти, посветена на потисничеството, на което са подложени гей хората в ежедневния си живот, обиколи света мълниеносно и досега е била гледана от близо милион души. Pet Shop Boys дори използваха част от нея в свое парче.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Днес Panti, чието истинско име е Рори О’Нийл, е позната на всеки в Ирландия и отвъд. Със своята упоритост и отдаденост на каузата за ЛГБТИ равенство драг кралицата стана лице на изключително успешната кампания, която постигна узаконяване на брачното равенство в Ирландия чрез референдум – първото такова постижение в човешката история.

panti-bliss-ireland-referendum

В интервю за Irish Central „Кралицата на Ирландия“ (така е наречена тя в заглавието на документален филм, посветен на нея) разкри, че се водят сериозни дискусии за евентуална нейна кандидатура за президентския пост.

„На шега съм казвала, че бих била доста подходяща за ирландското президентство, защото изнасям сносни речи и Panti позира добре за снимки. Предполагам, че ще получите двама души на цената на един,“ шегува се драг иконата.

„Животът ми е отворена книга. Всички най-лоши неща, които някога съм правила, са известни на всекиго. В килера ми няма останали скелети.“

„Някои хора ми подхвърлят идеята за президентска кандидатура полу на шега… а всъщност имаше момент, в който нашите политически партии идваха при мен, но аз нямах интерес.“

Настоящият президент на Ирландия, Майкъл Д Хигис, приключва мандата си през 2018.

Вижте култовата реч на Panti по-долу.