Документалният филм “Член 18” с 25% отстъпка за членовете на Big Gay Film Club

Членовете на кино клуба Big Gay Film Club на фондация GLAS получават специална отстъпка за прожекцията на още един филм от официалната програма на тазгодишното издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs. Това е документалният филм “Член 18” на шведския режисьор Бартош Сташевски. Желаещите да се възползват от възможността трябва да влязат във Facebook групата на клуба и да се запишат във формата за регистрации, публикувана там. Филмът ще бъде представен за първи път и еднократно на голям екран в рамките на кино фестивала на 7 октомври (неделя), от 20:30 ч., в Дом на киното в София. В деня на прожекцията записалите се трябва да кажат имената си на билетния център на Дом на киното, за да получат намалението. В случай че имената им не присъстват в списъка, те няма да могат да се възползват от отстъпката. Крайният срок за записване е 17 септември. Освен за “Член 18” членовете на Big Gay Film Club получават 25% отстъпка и за прожекцията на документалния филм Strike a Pose, който ще се излъчи в рамките на Sofia Biting Docs на 4 октомври, в Дом на киното, от 20:30 ч. Процедурата за записване е същата, но крайният срок за регистрация е до 5 септември.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Независимият документален филм “Член 18” си поставя за цел да обясни защо Полша все още не е успяла да легализира еднополовите бракове. Почти 30 години след настъпването на демокрацията членовете на ЛГБТИ общността в Полша продължават да се сблъскват с дискриминация и неразбиране, докато политиците омаловажават проблемите им. Заглавието на лентата реферира към член 18 от Конституцията на Полша, където пише, че бракът е институция, призната от държавата само когато става въпрос за връзка между мъж и жена. Това се превръща в достатъчен аргумент на опонентите на движението за равни права на ЛГБТИ хората да отрекат признаването на брачното равенство в страната. Понеже няма изгледи взаимоотношенията между еднополови партньори да бъдат легализирани, разделенията в полското общество стават все по-остри и видими. Това е показателно за една държава, която на теория предоставя еднакви права на всеки, но в действителност се отнася към голяма част от членовете си като към второразредни граждани. Въз основа на интервюта с експерти, активисти и хомосексуални двойки, филмът хвърля светлина върху ширещите се в полското общество стереотипи и митове относно ЛГБТИ хората. В допълнение той поставя на фокус цялостното състояние на Полша, полската демокрация и обществения диалог, както и ролята на медиите в него.

Новото издание на филмовия фестивал Sofia Biting Docs, на който PROUD.bg е медиен партньор, ще се проведе от 1 до 11 октомври 2018 г. в различни киносалони в София. Той ще представи селекция от документални филми с фокус върху на пръв поглед експлоатирани, но в действителност актуални, важни и хапливи теми за обществото, като нарушаване на човешките права, дискриминация на различните, интеграцията на малцинствата, проблемите с околната среда, както и всичко от документалното кино, което показва интересни истории и хора. Повече информация за програмата на Sofia Biting Docs може да намерите на официалния сайт на фестивала.