ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ РАЗКАЗВА ЗА ЖИВОТА НА ГЕЙ ХОРАТА В УНГАРИЯ

В края на септември започва тазгодишното издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs. Част от програмата на феста е унгарският филм „Горещите мъже на студената диктатура“ (Hot Men Cold Dictatorships).

97-минутният филм разказва истинските истории на седем гей мъже от две поколения в Унгария. Техните разкази обрисуват детайлна картина на историята на движението за равни права на гей хората през последните 50 години и са допълнени от множество архивни кадри.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Унгария някога е била сравнително отворена страна и дори наричана „гей казармата“ на комунистическия блок. Но консервативната крайнодясна партия Фидез, която днес контролира две-трети от парламента, прие нова конституция, която определя брака като съюз между мъж и жена. А столицата Будапеща, която също е под контрола на Фидез, две поредни години (неуспешно) се опитва да спре ежегодното прайд шествие.

Филмът е на унгарски език и с български субтитри. Двете прожекции ще се състоят на 1 октомври от 20:15 в Културен център G8 и на 4 октомври от 18:15 в Евро Синема. Цените на билетите са 5 и 7 лева.