Дневник изобличи религиозния радикализъм зад опозицията срещу Истанбулската конвенция

Благодарение на безкритичната българска журналистика, „скандалът“ с Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие придоби гротескни размери и в крайна сметка дерейлира ратифицирането на важния документ. Но кой запали пожара? Това се опитват да установят Петър Карабоев и Георги Ангелов в журналистическо разследване, публикувано в Дневник. Ето какъв е резултатът накратко:

„Те се обявяват против разводите, еднополовите бракове и „надигащия се империализъм на Западните сили, чиито правителства не искат нищо по-малко от това да колонизират идеологически семейството“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Те декларират, че „няма да се подчинят на никоя земна сила“, докато истината за брака не бъде гарантирана „от нашите закони и зачитана по нашите земи“.

Сред тях има хора, учили в университет, който ясно декларира мисията си: „Ние не сме конвенционален университет с лекции, степени и дипломи. Ние използваме Библията като практическо ръководство за живота…Не сме тук да спорим и да водим дебати за практическото прилагане на библейските принципи във всекидневието на хората“.“

Разследването на двамата журналисти показва, че международния документ, който цели да изгради гръбнака на законодателство и превенция срещу насилието на жени, е обединяваща кауза за националисти (включително партньорите в управляващата коалиция), „правозащитни“ организации, свързани с десни консерватори в САЩ, крайни евангелисти, както и свързани с руската хибридна машина „патриоти“ и БСП.

Началото на съпротивата е поставено през декември от Гражданско сдружение „Асоциация Общество и Ценности“ (АОЦ), чийто председател е Михаела Джоргова. На 19 декември Асоциацията разпространи Отвореното писмо за отхвърляне ратификацията и подписка, подкрепена от 52 организации, като голямата част от тях са свързани с протестантски деноминации или католическата църква.

Джоргова е канена на почти всеки телевизионнен дебат, за да говори срещу Конвенцията. В участието си на 21 януари в предаването „Референдум“ на БНТ тя нито веднъж не афишира своята принадлежност към религия или църква. Присъствието ѝ с още двама противници на конвенцията пред голямата аудитория на обществената телевизия има незабавен ефект – несъгласните с ратифицирането скачат с над 11 пункта спрямо 36.9% от анкетираните в представителното проучване на „Алфа Рисърч“, което се прави по време на предаването.

Журналистите представят подробен портрет на Джоргова и съпруга й, дейността им и свързани с тях местни и чуждестранни организации. От 2012 година „Асоциация Общество и Ценности“ е член на международната организация – Световен Конгрес на Семействата (World Congress of Families) и е координатор на международната инициатива „Седмица на брака“ за България. Асоциацията е координатор за България на „европейската гражданска инициатива“ – „Мама, татко и деца“. Конгресът води кампании и лобира на международно ниво срещу ЛГБТ равноправието и еднополовите бракове, порнографията и абортите, и е „за“ това, че обществото трябва да бъде построено върху „доброволния съюз на мъж и жена, встъпили в доживотния завет на брака“. Смята се, че „Конгресът“ е изиграл роля в антигей законите в Русия и декриминализацията на семейното насилие. Заради това е в списъка на организациите, „разпространяващи омраза“ на Southern Poverty Law Center – една от авторитетните правозащитни структури в САЩ.

Повече за радикалните религиозни сили, стоящи зад задушаването на конвенцията, можете да прочетете тук.