ДЖОРДЖ МАЙКЪЛ ТАЙНО Е ДАРЯВАЛ МИЛИОНИ

Джордж Майкъл е давал тайно милиони за благотворителност. Това разкриха редица хора след смъртта на певеца, предаде Pink News, цитиран от Marginalia.

53-годишният музикант беше открит мъртъв в дома си на Коледа, като вероятната причина за смъртта му е сърдечна недостатъчност. Скоро след това се появиха множество разкази за дарения, които той е направил, настоявайки да остане анонимен.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Естер Ранцен сподели, че Майкъл е „давал милиони“ на организацията Childline, на която тя е основател и президент, но го е правил при условие да остане анонимен, докато е жив. „Години наред той беше най-изключително щедрият филатроп, даващ пари на Childline, но беше твърдо решен да не прави щедростта си публична, така че никой извън благотворителната организация не узна колко много дари той за най-уязвимите деца на нацията“, каза Ранцен.

Ричард Осман, един от двамата водещи на шоуто на BBC „Pointless“, също разкри, че Майкъл е дал 15 000 британски паунда на състезателка в „Сделка или не“, която се нуждаела от пари за ин витро. Певецът тайно се е обадил по телефона деня след шоуто, за да дари парите.

Джейн Барън от организацията Terrence Higgins Trust сподели: „Неговите дарения допринесоха за визия на свят, където хората с ХИВ живеят здравословен живот, без предразсъдъци и дискриминация. Благодарение на наследството на Джордж ние сме стъпка по-близо до този свят и сме толкова благодарни за подкрепата и приятелството му през годините.“

Почитатели на певеца разказват история как той дал чек от 25 000 паунда на жена, която видял да плаче заради дълг в кафене. Джордж Майкъл помолил сервитьорката да ѝ предаде чека, след като той напусне заведението.

Радиоводещият Мик Браун разказа, че музикантът всяка година на Великден правил дарение от 100 хиляди паунда, за да помогне на някое лондонско дете.

Журналистката Сали Хюз припомни своя статия отпреди години за знаменитост, дала 5000 паунда на барманка, която учела за медицинска сестра и имала дългове. Тя разкри, че знаменитостта била всъщност Джордж Майкъл.

В други истории се разказва как той организирал безплатен концерт за медицинските сестри, които се грижели за майка му, преди да почине, или как бил доброволец в приют за бездомници.

Освен тайните дарения, Джордж Майкъл участва и в редица публични благотворителни кампании. Например, включва се в изпълнението песни като „Do They Know It’s Christmas?“, създадени с благотворителна цел. А приходите от съвместната му песен с Елтън Джон „Don’t Let the Sun Go Down On Me“ отидоха за хоспис за хора, болни от СПИН.