ДЕСЕТТЕ НАЙ-ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ В PROUD.bg ПРЕЗ 2016

2016 е към своя край, затова решихме да си припомним най-популярните новини от изминаващата година. Повечето от темите, които ви развълнуваха най-силно през последните 12 месеца, са свързани със семейството. Новините, свързани с България, също са се радвали на силен интерес.

Класацията е изготвена на база потребителската активност във Facebook страницата ни.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

10. ГРЪЦКИЯТ ПАРЛАМЕНТ РАЗШИРИ ПРАВАТА НА ГЕЙ ДВОЙКИТЕ

Гръцкият парламент прие законопроект, с който ще разшири правата на еднополовите двойки в страната и ще осигури равенство на пазара на труда, независимо от сексуална ориентация, пол и религия. Текстът бе одобрен с 201 гласа за, 21 против и 5 въздържали се. Той идва една година, след като гръцкият парламент узакони гражданските партньорства за еднополови двойки.

9. ЧЕШКИ СЪД ПРИЗНА ОСИНОВЯВАНЕ ОТ ГЕЙ РОДИТЕЛИ

В началото на годината ви съобщихме, че съдът в Простейов, южна Моравия, излезе с историческо решение, признаващо осиновяването на 10-годишни близнаци от чешко-френска гей двойка, живееща в САЩ. Чешкият мъж и неговият френски партньор осиновили момчетата в Сан Франциско, където живеят. Децата обаче често прекарват празниците при своята баба в Чехия, където 41-годишният ми баща няма никакви права над тях. Съдебното решение стана възможно след промяна в закона за международното частно право, според която чешките съдилища могат да признават чуждестранни осиновителни решения.

8. СОФИЯ ПОКАЗА ГОРДОСТТА СИ ЗА ДЕВЕТИ ПЪТ

Ежегодното шествие за равенство и недискриминация на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерполовите хора “София Прайд” се състоя успешно за девети пореден път. Шествието тръгна от паметника на съветската армия, премина през централни столични булеварди и приключи с концерт обратно пред паметника. Организаторите съобщиха, че в него са се включили около 2100 души, което е рекорд. Участниците почетоха с минута мълчание жертивте от атентата в Орландо, а някои носеха лозунги с послания като “We are #Orlando”.

7. БЪЛГАРИН ПОЛУЧИ НАГРАДА ОТ КОНКУРСА ‘МИСТЪР ГЕЙ ЕВРОПА 2016’

Българинът Димитър Димитров спечели интелектуалния приз в тазгодишния конкурс „Мистър Гей Европа“, който се проведе в Опдал, Норвегия. Той впечатли журито с познанията си относно ЛГБТИ историята. Димитър е член на Младежка ЛГБТ организация Действие и е участвал в организацията на редица правозащитни проекти и събития, включително София Прайд. През 2011 той получи наградата “Активист на годината” от годишните награди на Българския Хелзинкски комитет “Човек на годината”.

6. ХЕТЕРО ТВ ВОДЕЩИ В ЕРОТИЧНА ФОТОСЕСИЯ СРЕЩУ ХОМОФОБИЯТА (ВИДЕО)

Двама популярни холандски тв водещи се съблякоха и сближиха значително за фотосесия за гей списанието L’Homo. Ян Верстейх и Тим Хофман, които са хетеросексуални и работят заедно в развлекателния канал BNN, позираха в изключително еротични пози с цел да се предизвикат обществените нагласи спрямо сексуалността и мъжествеността.

5. ПЪРВИЯТ У НАС УЧЕНИЧЕСКИ ЛГБТ КЛУБ БЕ ОСНОВАН В АМЕРИКАНСКИЯ КОЛЕЖ

Първият в България ученически клуб на тема пол и сексуалност бе създаден от ученици в Американския колеж в София (АКС). Историческото за страната ни събитие се случи след дългогодишни опити от страна на ученици и преподаватели да получат разрешение от администрацията. Възпитаници на АКС разказват, че идеята се родила преди около 12 години, но опитите на иницииралите я ученици завършили с неуспех. Години по-късно, писателят Гарт Грийнуел, който преподава в колежа между 2009 и 2013, полага големи усилия в посока създаване на такъв клуб. След заминаването му от България, щафетата поемат преподавателите Лоръл Змолек-Смит, Гарард Конли и Амбър Хууд. През цялото това време, движещата сила зад проекта обаче, остават ЛГБТ гимназисти и подкрепящи ги съученици, които настояват за правото да основат свой клуб.

4. БАЩА ПОДКРЕПИ 11-ГОДИШНИЯ СИ ГЕЙ СИН ПО НАЙ-НЕВЕРОЯТНИЯ НАЧИН

Шотландецът Нийл Далимор инициира набиране на средства в подкрепа на кампанията Time for Inclusive Education (Време за приобщаващо образование), бореща се с хомофобията в класната стая. Идеята му дошла, след като 11-годишният му син го помолил да не разкрива факта, че е гей пред съучениците и учителите му, защото го е страх, че ще се отнасят с него различно. За да набере пари за каузата си, Далимор решил да направи едноседмичен преход през шотландските планини, изминавайки почти 160 километра.

3. ФОТОГРАФКА УЛОВИ ЧИФТОСВАЩИ СЕ МЪЖКИ ЛЪВОВЕ

Два мъжки лъва бяха заснети да се чифтосват в Ботсвана, пренебрегвайки лъвиците. По-късно стана ясно, че National Geographic има причина да смята, че един от лъвовете всъщност е брадата лъвица.

2. ИТАЛИЯ ОКОНЧАТЕЛНО УЗАКОНИ ЕДНОПОЛОВИТЕ ГРАЖДАНСКИ СЪЮЗИ

През май италианският парламент прие окончателно закона, регламентиращ гражданските съюзи за еднополовите двойки. Историческото събитие се случи след дългогодишна битка между влиятелната Римокатолическа църква и правозащитните организации в страната.

1. ТРИЗНАЦИ СЕ РОДИХА С ДНК И НА ДВАМАТА ЕДНОПОЛОВИ РОДИТЕЛИ

Южноафриканската двойка Кристо и Тео Меналау влезе в историята, след като ДНК и от двамата мъже е било използвано за създаването на тризнаци. Сурогатна майка е износила две яйца, едно от които разделено на две.

НАЙ-ХАРЕСВАНА ВЪНШНА ПУБЛИКАЦИЯ ВЪВ FACEBOOK: СНИМКА НА PEOPLE OF SOFIA ОТ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ХОМОФОБИЯТА В СОФИЯ

Снимката на млад мъж, държащ ръчно направен лозунг, събра овациите ви и стана най-харесваната външна публикация във Facebook страницата ни за изминалата година. Фотографията е дело на People of Sofia.