Десетки хиляди австралийци протестираха за брачни права в Мелбърн

Миналата събота над 20 000 жители на Мелбърн излязоха на улицата в подкрепа на брачното равенство. Море от протестиращи, носещи балони и знамена с дъгата, се събраха за „най-голямото шествие за брачно равенство в историята на Австралия“.

Събитието бе организирано от Equal Love, неправителствена организация, която работи за равни брачни права от 13 години. „Невероятно е… Пред мен има безкрайно море от хора“, каза пред събралото се множество Ali Hogg от Equal Love. „Трябва да продължим да се борим докато всеки един човек в нашата страна е равнопоставен“, добави тя.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Сред официалните гости бяха политици, артисти и общественици. От трибуната всички те разкритикуваха пощенското допитване на стойност 122 милиона австралийски долара, но призоваха хората да гласуват с „да“ и убеждават съгражданите си да направят същото.

Австралийското правителство реши да заобиколи парламента и да проведе пощенско гласуване за равни брачни права за гей двойките. Гласуването няма да бъде задължително, а резултатът ще бъде необвързващ. Ако съдът разреши изключително спорния вот, той ще се проведе в рамките на 2 седмици от 12 септември. В петък Австралийската избирателна комисия съобщи, че 90 000 нови гласоподаватели са се регистрирали за участие.

Междувременно, анти-гей активисти и религиозни организации харчат милиони за кампания, в която гей хората биват демонизирани. Преди дни Мелбърн и Сидни бяха заляти с плакати и листовки, пълни с потресаващи лъжи.