ДВАМА ПОДДРЪЖНИЦИ НА ЛГБТИ ОБЩНОСТТА С НАГРАДИ ЗА ‘ЧОВЕК НА ГОДИНАТА’

На 12 декември, за девета поредна година, бяха раздадени наградите „Човек на годината“, инициирани от Български хелзинкски комитет (БХК). Това стана на официална церемония в литературен клуб „Перото“, предаде BIT.

„Човек на годината“ стана журналистката и правозащитничката Надежда Цекулова заради борбата й за изобличаване на нередностите, извършвани от българските власти във Фонда за лечение на деца.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Сред останалите наградени е и Стана Илиев – тя получи приза за „Активист на годината“. От години Илиев работи като доброволец за широк спектър правозащитни и хуманитарни каузи, подпомагащи редица маргинализирани групи в България – жени, роми, бежанци и ЛГБТИ общността. Тя е активен член на организационния комитет на София Прайд вече няколко поредни години. „Дейността и приносът на Стана вдъхновяват към действие и се отличават с гражданска доблест – тя влияе върху съдбите на различни маргинализирани групи и повишава информираността на обществото по техните проблеми,“ мотивира решението си БХК. „Тя е истински отдаден доброволец и активист, щедро даряващ от своето време, средства и знания, за да помогне на другите.“

Снимка на Стана Илиев за кампанията "Пука ми за теб".
Снимка на Стана Илиев за кампанията „Пука ми за теб“.

Теодор Спасов бе обявен за „Журналист на годината“, заради материалите му в защита на човешките права. „Той е сред журналистите, които не просто отразяват събитията, а се борят със стереотипите в търсене на истината,“ казват организаторите. „В коментарите си той представя непопулярни мнения и теми в защита на някои от най-маргинализираните групи в България, включително хората, търсещи убежище, ромите, ЛГБТИ общността“.

Наградите са за принос към правата на човека и правозащитността и са морални, като нямат финансово изражение. Те подкрепят онези смели и сърцати постъпки, които са фактор за обществено развитие, отличават се с гражданска доблест и вдъхновяват към новаторски действия.

Повече за останалите носители на отличието можете да прочетете тук.