ДА, БЪЛГАРИЯ ЗАКЛЕЙМИ ХОМОФОБНАТА РЕЧ НА МАРЕШКИ

Да, България стана първата политическа партия с официална позиция относно хомофобната реч на Веселин Марешки. От движението реагираха в края на миналата седмица, а позицията им бе подкрепена и от партия ДЕОС.

Партията, която не успя да влезе в парламента, заклейми „недопустимото дискриминационно и разпалващо омраза на основа сексуална ориентация изказване“. Тя настоя Марешки да бъде освободен от длъжността Заместник-председател на Народното събрание.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

wearetolerant.com

Ето и пълният текст на изявлението, публикувано в сайта на Да, България:

ПП „Движение Да България“ призовава Народното събрание да освободи народния представител Веселин Марешки от длъжността Заместник-председател, както и да предприеме необходимите стъпки за разграничаване на българската парламентарна институция от недопустимото дискриминационно и разпалващо омраза на основа сексуална ориентация изказване, направено от него на заседание на Народното събрание на 31 май 2017 г.

В една правова държава, каквато Република България претендира да бъде, както по силата на своята конституция, така и по силата на принадлежността си към ЕС, всички граждани имат право на зачитане на свободата на личността и на човешкото им достойнство, което включва и възможността за сексуално самоопределение и равенство пред закона с всички останали граждани, независимо от сексуалната им ориентация.

Отправянето на подобни хомофобски изявления от най-висшата трибуна на българските държавни институции, е признак за все по-задълбочаващата се ерозия на демокрацията и все по-тежкото отстъпление от зачитането на основните права и върховенството на правото в България.

Да бъде оставено без последици, подобно недопустимо за държава член на ЕС поведение на висш представител на държавната власт, би било поредната стъпка по посока на превръщането на България в държава на тържествуващото банално зло, в която потъпкването на основните правата и човешкото достойнство, е норма и същност на политическия процес и упражняването на публична власт.