Гърция позволи на еднополовите двойки да бъдат приемни родители

Изключителният за Източна Европа закон бе приет във вторник с 161 гласа „за“ срещу 103 гласа „против“. Той ще позволи на еднополови партньори, които са в гражданско партньорство, да стават приемни родители. Те няма да могат да осиновяват, обаче.

Сириза, управляващата лява партия, подкрепяше приемането на закона, въпреки съпротивата от по-малкия й коалиционен партньор, дясната Независими гърци.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Премиерът Ципрас каза: „Приемното родителство предвижда завръщне на детето при естествените му родители, които трябва да продължат контакта си с детето по време на престоя му в приемно семейство.“

„Не би било преувеличено да се каже, че приемното родителство представлява акт на алтруизъм, солидарност и обществена служба от страна на онези, които избират да го правят,“ добави той.

Гърция е много назад от по-голямата част от Европа по отношение на правата на ЛГБТ+ хората, но през последните три години бързо върви напред. През 2015 Ципрас поднесе безпрецедентно извинение на ЛГБТ+ общността, когато парламентът узакони гражданските съюзи за еднополови двойки. През 2016 пък бе приет закон, който закрепи защитата на ЛГБТ+ хората от дискриминация. А миналата година законодателите направиха радикални промени в процедурата за формална промяна на пола за трансджендър хората.