ГЪРЦИЯ НА ПЪТ ДА ПРИЗНАЕ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ

Новото правителство на южната ни съседка обяви, че ще се бори за законово признаване на еднополовите бракове и други права на ЛГБТ хората, като правото на осиновяване на деца. Министърът на правосъдието на страната Николаус Параскевопулос потвърди пред парламента плановете си да направи легални гражданските партньорства за всички видове двойки.

Новината е сериозна изненада, особено за коалиционния партньор на СИРИЗА – партията „Независими гърци“, която се противопоставя усилено на гей правата. В предишни изявления политик от същата партия нарече министър-председателя на Люксембург и неговия партньор „приятелчета педали“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Новият министър-председател на Гърция Алексис Ципрас публично е изразявал на няколко пъти подкрепата на своята партия за гей браковете и нуждата от реформи. В последните месеци преди парламентарните избори обаче тонът му беше променен, като той заяви, че осиновяването на деца от еднополови двойка е „труден въпрос, който изисква диалог“.

През 2013 г. Европейският Съд по правата на човека осъди Гърция заради непризнаването на закона за граждански партньорства от 2008 г. и към еднополови двойки.