Готвят биографичен филм за бисексуален боксьор, убил хомофобен противник

След няколко години слухове, режисьорът Лени Ейбрахамсън потвърди, че работи по биографичен филм за живота на бисексуалния боксьор Емайл Грифит. Ейбрахамсън и продуцентът на филма Ед Гини последно работиха заедно по наградената с Оскар драма „Стая“.

Бисексуалният боксьор е известен с това, че през 1962 убива хомофобен съперник по време на боксов мач. Драмата се разиграва в световноизвестната арена Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк, където Грифит нокалтира кубинския боец Бени Парет „Хлапето“. Смята се, че преди началото на боя Парет се подигравал на Грифит, наричайки го „maricón“ (испанска дума за „педераст“) и хващайки задните му части.

 
L’N’Q: House & Disco
 

По време на 12-ия рунд, Грифит му нанася тежък удър, който го поваля на земята в безсъзнание. Кубинецът умира в болницата 10 дни по-късно.

Преобладаващото мнение днес е, че Парет е починал от наранявания, получени при предишна битка. Въпреки това, мачът е повратна точка в кариерата на Грифит, създавайки му слава на безскрупулен боец.

Боксьорът умира през 2013 на 75-годишна възраст от невродегенеративно заболяване, често срещано при хора, получавали тежки удари по главата.

Пред киносайта Deadline, режисьорът Ейбрахамсън сподели вълнението си от проекта. „Историята е толкова богата, че е трудно да реша откъде да започна. Грифит е изключително завладяващ персонаж. У него имаше благост и невинност и изглежда, че никога не е бил в конфликт със сексуалността си. Той даже й се е радвал.“

Ейбрахамсън добави, че Грифит е пример изключителна сила на духа. „Той е населявал два свята – подземната гей сцена в Ню Йорк от 60-те и мачо света на бокса. Обществената стигма по онова време била ужасяваща и създала смазващ натиск върху него. Самият Грифит казва нещо, което просто ме срази: ‘Простиха ми за това, че убих мъж, но не можаха да ми простят за това, че обичам мъж.’ За мен това противоречие е толкова силно и откачено. И е все така актуално днес.“