ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА С БЕЗСКРУПУЛНА АТАКА СРЕЩУ ГЕЙ МЪЖЕТЕ В ЦЪРКВАТА

На 2-ри февруари телевизионното шоу „Господари на ефира“ излъчи материал, целящ да засрами свещенослужител на Българската православна църква. Авторите си позволиха да излъчат кадри от сексуален акт между свещеника и анонимен мъж, явно заснети в частния дом на първия. Репортажът, озаглавен „Гей аферата в църквата се разраства“, е грубо нарушение на неприкосновенността на личния живот на свещеника.

Според правозащитния активист Радослав Стоянов, „посланието, разпространено от предаването, е, че хомосексуалните мъже не бива да имат право да служат в православните храмове.“ Той определи действията на продуцентите като „неетична кампания за опозоряване на гей мъжете в православната църква“ и уточни, че излъчването на кадрите е престъпление. „Излъченото снощи беше извънредно гнусен акт, който е просто концентрирано изражение на морала на авторите си,“ допълни Стоянов.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Асоциацията на европейските журналисти в България публикува становище, в което нарече репортажа „недопустима намеса в личния живот на гражданин,“ която „е в състояние да съсипе живота на засегнатия“. От Асоциацията напомнят, че Закона за радио и телевизия изрично забранява на доставчиците на медийни услуги да създават и предоставят за разпространение предавания, съдържащи информация, свързана с личния живот на гражданите, без тяхно съгласие.

Още в петък беше инициирана петиция, призоваваща шоуто да се извини на засегнатия и да преустанови унижаването на хора от уязвими групи като средство за привличане на зрители. „Настояваме това отвратително унижаване на хомосексуални хора в ефир, били те и монаси, да спре. Това предаване е доказало, че не може да прави шоу, без да унижава и обижда големи групи от хора,“ се казва в петицията. Можете да добавите подписа си тук.