Голямо научно постижение ще позволи на гей двойки да бъдат биологични родители

Британски учени обявиха, че са по-близо отвсякога до изкуствено създаване на сперма и яйцеклетки от човешки клетки. Биологът от Кеймбридж Azim Surani разкри резултатите на конференция през декември, предаде Guardian.

Ако процесът бъде усъвършенстван и позволи на еднополови партньори да използват ДНК-то си за създаване на деца, това би могло да направи законодателството по-малко дискриминационно. Например, миналия месец съдия в Мисисипи отказа да даде попечителство на жена в разтрогнат брак, защото не е биологичен родител на детето, което е отгледала с бившата си съпруга.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Естественият процес за създаване на сперма и яйцеклетки е наречен мейоза. При мишките процесът отнема 13 дни, а при хората – до 8 седмици. Според Surani, клетките, тествани от него и колегите му, успешно са преминали през част от процеса. Макар да не е известно колко време ще отнеме докато процедурата бъде усъвършенствана до степен на човешка употреба, биологът подчерта, че е важно всяка стъпка да бъде внимателно проучена.

„Ако искаме това да достигне някога до клинични тестове, трябва да сме сигурни, че сме преминали през всички етапи – всички тези стъпки са невероятно важни,“ каза Surani. „Можеш да направиш яйцеклетка, която прилича на яйцеклетка, но може да не е правилната клетка в молекюлярен план. Това може да създаде много проблеми. Не искаш да създадеш нещо, което ще се превърне в някаква абнормална структура.“

Учените предупредиха, че са много далеч от изпитания с човешки материал. Въпреки това, постигнатото е значима стъпка в посока овладяване на способността да създаваме живот.