Голямата гей любов на император Адриан

В новото издание на подкаста „Prejudice and Pride“ на британския National Trust се говори за римския император Адриан и неговата голяма любов.

Адриан е известен с Адриановия вал – римско отбранително съоръжение от камъни и торф, което се намира на територията на съвременна Великобритания. Дължината му е 118 км.(80 римски мили), височината – 3 метра. Пресича изцяло острова. Предназначението му е било да предотврати набези на пиктите от север и да защити провинция Британия. Остатъците от Адриановия вал днес са туристическа забележителност.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Историците смятат, че император Адриан е бил дълбоко влюбен в младия войник Антиной, като любовта им не е била особена тайна в империята. Бюстове на Адриан и Антиной стоят един до друг в Британския музей

Когато Антиной се удавя в река Нил при мистериозни обстоятелства, Адриан не крие скръбта си и дори го провъзгласява за божество. В подкаста Stuart Frost от Британския музей разказва за историческите източници, разказващи за голямата любов между войника и императора.

Robyn Brown от National Trust казва: „Адриан се жени и има деца, защото това се е очаквало от императора. В същото време обаче, има този мъж, когото очевидно истински обожава и цени и обезсмъртява. Един господ знае как се казва съпругата му, нямаме идея за имената на децата му, но Антиной продължава да живее. Това е истинска любов.“

Ето интересната дискусия по-долу: