ГОЛЕМИТЕ 100 НА СПИСАНИЕ OUT

Едно от най-утвърдените списания в гей света – OUT, подрежда за 19-та поредна година 100-те най-влиятелни личности, чието „излизане от килера“ е променило живота на мнозина по целия свят. Защитничката за равенство в браковете Edie Windsor, режисьорът Lee Daniels и актьорът Wentworth Miller от „Бягство от затвора“ за сред оценените на призови места в подредбата.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Наградата за цялостен принос отива при жената, чиято любовна история промени цяла Америка – Edie Windsor. Когато Edie среща своята партньорка Thea през 1965 г. тя споделя, че те си паснали моментално, сякаш телата им били „създадени едно за друго“. Надали двете някога са предполагали, че тяхната връзка ще постави основите на признаването на еднополовите бракове от правителството на САЩ. Двойката сключва брак през 2007 г. в Канада, но когато Thea умира през 2009 г. след дълга битка с множествената склероза, Edie е задължена да плати 363 000 долара държавни такси, които биха били избегнати, ако техният брак е признат от американското правителство. Нужни са хитри адвокати, проницателни съдии и една пъргава, платинено руса 80-годишна дама за отмяната на тази явна неправда.

EDIE_WINDSOR-CRX633

След като Върховният съд определя решението като противоречащо на конституцията на 26 юни тази година, Edie получава обаждане по повод победата от президента Барак Обама и отива да празнува в местния бар, където този път не е сама. С нея е целият град. „Следващото поколение е толкова напред от нас,“ казва Windsor. „Харесва ми това как много млади хора си признават и излизат от килера, нещо, което никога нямаше да се случи в старите дни. Разбира се, те вече са родени в общност. Само трябва да го открият за себе си, докато ние трябваше да го построим.“

LEE_DANIELS_CRX633

Актьор на годината според OUT е Lee Daniels, който също така е и продуцент и режисьор на филмите „Балът на чудовищата“ и „Прешъс“, а точно сега по кината тръгва последния му филм „Иконом на седем президента“. Изследвайки историята на робството за продукцията си, в която разказва за живота на цветнокожия Юджийн Алън, работил като иконом в Белия Дом в продължение на 34 години, Daniels e поразен от едно откритие. „Робите, които са се смеели на корабите от Африка, са били единствените, които са оцелели. Тези на плантациите, пеейки и смеейки се, са били тези, които са оцелели.“ Daniels използва неподправен кинематографичен език, чрез които изразява своята гледна точка на цветнокож, гей режисьор. Неговият личен, изпълнен с много перипети живот, е достоен за филмиране. Баща му му нанася физически тормоз редовно, заради това, че се държи по-женствено от останалите деца. Вече като възрастен Daniels гледа как в ръцете му от СПИН умира неговия партньор, увлича се по дрогата, брат му влиза в затвора. Но мъжът днес, спечелил няколко награди „Оскар“, е наясно, че неговите несигурности са неразривна част от таланта му.

WENTWORTH_MILLER01_CRX633

Под номер 3 в класацията на 100-те, в категорията за „Новина на годината“, се нарежда елегантното и добре обмислено излизане от килера на актьора Wentworth Miller, който отказа поканата да присъства на международен филмов фестивал в Русия. „Четях като всички останали онлайн новините за това, което се случва в Русия,“ казва Miller. „И когато поканата пристигна си казах: „Няма начин на приема“. Тогава ми стана ясно, че ако направя отговора си публично, това може да помогне за допълнително осветляване на ситуацията. Чувствах, че правя точната стъпка в точния момент.“

В призовата десетка влизат Jim Parsons, актрисата и транссексуален активист Laverne Cox, сър Ian McKellen, сценаристът и актьор Tarell Alvin McCraney, друг актьор Guillermo Diaz, писателят Bret Easton Ellis и музикантката Mary Lambert. Хореографи, спортисти, алпинисти, журналисти и дизайнери изпълват цялата класация.