Глобални протести настояват за разследване на гей чистката в Чечня

Вчера бе рожденият ден на Зелим Бакаев, млад чеченски певец, който изчезна безследно миналото лято, заедно с много други гей мъже в Чечня. Той изчезна на 8 август, докато бил в страната по повод сватбата на сестра си. Смята се, че е бил отвлечен, изтезаван и убит от властите. Името му се превърна в символ на протестите срещу чистката на гей мъже в страната.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Само преди няколко седмици из Европа и Бразилия се състояха глобални протести, настояващи за разследване на престъпленията, извършени от чеченските власти. Неправителствената организация All Out организира акции пред руските посолства в Лондон, Мексико Сити, Мюнхен, Берлин, Рим, Стокхоум и Йорк.

В доклад, отбелязващ годишнината от началото на чистката, руската ЛГБТ+ организация ЛГБГ Фондация съобщи, че през лятото на 2017 най-малко 200 гей мъже са били затворени в тайни затвори в региона. Поне 26 от тях са били убити. „Ние осигурихме сигурността на жертвите и събрахме и публикувахме техните разкази,“ заяви лидерът на ЛГБГ Фондация Игор Кочетков. „Но онова, което не можахме да направим, е да започнем разследване и да подведем виновните под отговорност. Очевидно е, че руските власти не желаят да го направят.“

Лидерът на Чечня, Рамзан Кадиров, не отрича не само чистката, но и съществуването на ЛГБТИ+ хора в страната въобще. Той заяви, че ако има гей хора в Чечня, те трябва да се преместят в Канада, за да „се пречисти кръвта ни“.

През септември един от оцелелите, Максим Лапунов, подаде жалба, но руските власти все още не са предприели никакви действия по нея.