Главнокомандващият на шведската армия пя хит на Елвис по време на Стокхолм Прайд (видео)

Върховният командир на Шведските военни сили спечели сърцата на ЛГБТ+ общността с импровизирано изпълнение на песен на Елвис Пресли по време на Стокхолм Прайд.

В събота главата на военните сили, генерал Микаел Биден, шества заедно със свои подчинени в Прайд парада в шведската столица. Главнокомандващият, служил във военновъздушните сили в Афганистан – изпя кавър на „Suspicious Minds“ на Краля на рока, Елвис Пресли. Изпълнението му бе посрещнато с гръмките възгласи на тълпата около него, а записът бързо набира популярност в социалните медии.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Това не беше първото участие на Биден в Прайд шествие. Той представляваше институцията си и през 2016.

Тази година Швеция е домакин на EuroPride, разделен между градовете Стокхолм и Гьотеборг, и много от държавните институции в страната се включиха с пълна сила. Сред тях са и военните, които представиха мащабна рекламна кампания и поредица от събития, съчетани с прайда.

Рекламна визия с войници с лица, боядисани в цветовете на дъгата, гласи: “We don’t always march straight” (думата “straight” на английски означава както “в права посока”, така и “хетеро”). В Twitter посланието бе съпроводено със следния коментар: “Независимо кога и къде шестваме, винаги защитаваме вашето право да живеете както пожелаете и с когото пожелаете.”

В сайта на институцията са описани всички събития, в които тя ще участва по време на празненствата около EuroPride. Сред тях са изпълнение на шведския военен оркестър и шоу с военни парашутисти, носещи знамена на дъгата.