Германия ще стане първата страна в Европа с трета графа за пол в актовете за раждане

Най-висшата юридическа инстанция в Германия постанови, че законодателят трябва да узакони вписването на трети вариант за пол в актовете за раждане. С това Германия ще стане първата европейска държава, предприела тази стъпка, съобщи „Франс прес“, цитирана от „Дневник“. Решението е ключово за близо 80 000 души в страната, които са интерсексуални – биологичните им полови белези не съвпадат с тези на двата бинарни пола.

Конституционният съд даде на депутатите от долната камара срок до края на 2018 г. да гласуват за легално използване на графа за „трети пол“ в регистрите за ражданията наред с думите „мъжки“ и „женски“. Съдът със седалище в Карлсруе приканва депутатите да въведат в съответните документи термини като „междинен“, „различен“ или всякакво друго „позитивно определение на този пол“. Според „Дойче веле“ магистратите се позовават на правото за защита на личността в конституцията, което изисква възможност за самоопределяне по този начин и промяна в сегашните правила.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Определянето на социален пол е от основно значение за индивидуалната идентичност: обикновено играе ключова роля в образа, който човек има за себе си, и в начина, по който въпросният човек се възприема от другия. Половата идентичност на онези, които не са нито мъже, нито жени, е защитена“, се казва в решението.

От май 2013 г. в Германия е възможно да се оставя празна графата за пол. През август 2016 г. обаче Федералният съд – по-долна инстанция от Конституционния, отказа да отиде по-далеч и да признае юридическото съществуване на трети пол с мнението, че това „не е законно“. Така съдът отхвърли молбата на интерсексуално лице, родено през 1989 г. и регистрирано като човек от женски пол, въпреки че анализ на хромозомите му показа, че на тяхна база въпросният човек не е нито мъж, нито жена.

С подкрепата на сдружение за подпомагане на хора от третия пол това лице се обърна към по-висша инстанция – Конституционния съд, и представи на върховните съдии хромозомни анализи, доказващи, че то не е нито мъж, нито жена.

Германското правителство обяви, че ще се съобрази с решението на съда.

Австралия, Нова Зеландия, Индия и Непал вече позволяват вписването на пол, различен от бинарните. През май Франция отхвърли термина „неутрален пол“, предложен в молбата на лице, родено без пенис и без вагина.