ГЕРМАНИЯ ЩЕ ОБЕЗЩЕТИ ОСЪДЕНИТЕ ЗАРАДИ СЕКСУАЛНОСТТА СИ МЪЖЕ

Германското правителство взе решение да анулира присъдите на десетки хиляди гей мъже, които са били осъдени заради сексуалната си ориентация по силата на закон от 19 век, съобщава Guardian, цитиран от Marginalia.

Повече от 50 000 мъже са признати за виновни и са осъдени на затвор между 1945 и 1969 г. по силата на печално известния параграф 175 от Наказателния кодекс (НК), според който хомосексуалната ориентация се наказва като престъпление.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Въпреки, че хомосексуалността е декриминализирана през 1969 г., този член от НК на Германия е отменен едва през 1994 г., макар от 1969 г до 1994 г. присъдите по него да са значително по-малко. Министърът на правосъдието на Германия каза, че присъдите трябва да бъдат отменени и осъдените следва да имат право да получат обезщетение, като за целта се създаде централизиран фонд.

„Бремето на вината пада върху държавата, защото с тези присъди тя е направила толкова труден живота на твърде много мъже“, заявява германският министър на правосъдието Хейко Маас. Той добавя, че „параграф 175 от самото начало е бил противоконститтуционен и поради това старите присъди са несправедливи и са нанесли огромна вреда на човешкото достойнство на всеки от осъдените“.

Германската асоциация на ЛГБТИ хората настоява парламентът да направи тази реформа и да създаде фонд за обезщетения преди края на мандата на този парламент. „Времето е от съществено значение, защото много от жертвите вече са твърде възрастни и трябва да могат да видят възстановено човешкото си достойнство“, заявявиха от организацията.

Параграф 175 е въведен в германското наказателно право през 1872 г., през 1935 г., по време на нацисткия режим, наказанията по него са утежнени, като след 1935 г. за „хомосексуални действия“ човек е можело да получи до 10 години затвор.

След 1945 г. този параграф остава в западногерманския НК и е причина за много хайки срещу гей мъже и лесбийки, арести и хиляди присъди. Мнозина от жертвите са завършвали живота си със самоубийство.

Дори след общата декриминализация на хомосексуалността през 1969 г., поради наличието на параграф 175, около 3500 души сa осъдени преди отмяната му през 1994 г. В Източна Германия съответното наказателно законодателство е било отменено през 1968 г.

Според данните от статистиката и от изследвания за цялото време на действието на параграф 175, по него са били осъдени около 140 000 души.