Германия ще въведе възможност за трети пол в официални документи

През ноември най-висшата съдебна инстанция в страната отсъди в полза на интерсекс човек и нареди на парламента да въведе възможност за отбелязване на трети пол още от раждане и да премахне пола от официалните документи.

През 2013 Германия стана първата страна в Европа, позволила на родителите да оставят празно полето за пол в формуляра за раждане. Новата промяна, която ще замени празната опция с „многообразен“, предстои да бъде одобрена от парламента.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Франциска Гифи, министър на семейството, обяви, че решението на кабинета е „важна стъпка към правно признаване на хората, чиято полова идентичност не е нито мъж, нито жена“.

През юни германският президент Франк-Валтър Стайнмейер поиска прошка за „страданието и несправедливостта“, причинени на гей хората по време на нацисткото управление и в десетилетията след него. „Германската държава е причинила тежко страдание на всички тези хора, особено под нацисткия режим, но и след това, в Източна Германия и под основния закон.“ Президентът почете „многото десетки хиляди хора, чиито лични животи, любови и достойнство са били погазени, отречени и нарушени“.

Над 50 000 хомосексуални хора, предимно мъже, са били официално осъдени от нацистите, а до 100 000 са били арестувани. От тях между 5000 и 15 000 са били изпратени в концентрационни лагери.

Сред останалите държави, които вече предоставят трета възможност за пол или са в процес да го направят, са Канада, Тайван, Австралия, Австрия, Дания, Малта, Нова Зеландия, Пакистан, Индия, Ирландия, Непал и някои щати на САЩ.