ГЕРМАНИЯ И ХОЛАНДИЯ СЕ БОРЯТ С ХОМОФОБИЯТА СРЕД БЕЖАНЦИТЕ

Поредица от хомофобни нападения над гей бежанци в Берлин принуди властите да изградят самостоятелен център за хомосексуални, бисексуални и трансполови хора, търсещи убежище. Новото учреждение ще заработи през март, но капацитетът му от 125 легла далеч няма да е достатъчен за приблизително 3500-те ЛГБТ мигранти в германската столица, съобщава Routers.

Стефан Якел, който се занимава с бежанските въпроси в правозащитната гей организация Schwulenberatung, каза, че от около две години ежедневно пристигат истории за „дискриминация и престъпления срещу ЛГБТ хора“.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Те живеят в страх, след като са били бити или плюти, а един е оцелял след опит за убийство“, добавя той.

Над един милион бежанци пристигнаха в Германия миналата година, повечето бягащи от войните в Сирия, Афганистан и Ирак. 95 от докладваните случаи на насилие срещу ЛГБТ хора в Берлин са се случили между август и декември.

Подобна е ситуацията и в Холандия. Миналия месец дузина ЛГБТ бежанци в Алфен ан да Рейн обявиха гладна стачка, след като властите не предприеха мерки срещу агресивното отношение към тях. В последствие те бяха преместени в отделение на лагера, предназначено за жени и деца.

В понеделник Министерството на образованието на Холандия обяви, че ще започне образователни лекции в бежанските лагери, разясняващи правата на ЛГБТ хората и антидискриминационните закони в страната. Уроците ще бъдат базирани върху материалите, използвани в холандските гимназии.

„Не бива да сме наивни“, каза в интервю Министърът на образованието Йет Бусемаркер. „Бежанците идват от държави, където правата на гей хората не съществуват и правата на жените невинаги се признават“.