ГЕЙ ШЕДЬОВЪРЪТ ‘MOONLIGHT’ ПОЛУЧИ ЗЛАТЕН ГЛОБУС ЗА ФИЛМ НА ГОДИНАТА

Миналата година Холивуд беше залят с остри критики заради крещящата липса на многообразие сред номинираните за престижни награди кинотворци.

Затова драмата „Moonlight“ е точно това, от което индустрията се нуждаеше. Филмът, проследяваш тежкия живот на млад гей афроамериканец, е най-награждаваната лента от изминалата година с 131 награди и 212 номинации само досега. Той оглави личните годишни класации на стотици кинокритици, а някои от тях го определиха като един от най-добрите филми на десетилетието.

 
L’N’Q: House & Disco
 

На церемонията по връчването на наградите Златен глобус в неделя, „Moonlight“ спечели статуетката за най-добър драматичен филм. Той беше номиниран в общо шест категории, макар да изгуби в повечето от тях.

Екипът на „Moonlight“ позира след церемонията.

След като получи наградата, режисьорът Бари Дженкинс каза пред репортери, че мисията на филмът е била „да разкаже една много истинска история за това как отраснахме. Мисля, че хората уважават това. Често целта е да разкажеш история, за която хората ще платят. Това не беше нашата цел.“ Той отправи силно послание за подкрепа за ЛГБТ хората. „Трябва да даваме на хората не средства за бягство – има си място за това – а за утвърждаване на правото им да изразяват онова, което чувстват, и на правото да бъдат чути.“

Към този момент няма информация за български кинопоказ на „Moonlight“, но се надяваме го видим на някой от предстоящите фестивали.