Гей тийновете използват приложения за запознанства, за да търсят приятели и гаджета

Изследване, проведено в американския Northwestern University и публикувано в Журнал за юношеско здраве, показа, че повече от половината момчета на възраст между 14 и 17 години ползват приложения като Grindr и Scruff, за да търсят повече от секс. Тези приложения са предназначени единствено за възрастни.

Изследването е било направено посредством онлайн въпросник, попълнен от 200 сексуално активни млади момчета от САЩ, и е първото по рода си.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Д-р Kathryn Macapagal каза пред Chicago Tribune: „Младежите, които използват тези приложения често търсят партньори и във Facebook, Instagram, Tinder… Ако използваш нещо като Grindr, шансът да стигнеш до сексуален контакт с някого е по-висок. Но открихме също така, че въпреки, че може да си имал сексуални взаимоотношения с определени хора, те може да са се превърнали в приятели или гаджета. Има доказателства, че младите момчета получават много повече от сексуални връзки от тези приложения.“

Изследването разкри още, че тийновете, използващи приложения за запознанства, по-често търсят услуги за сексуално здраве като тестване за ХИВ. Macapagal обяснява: „Близо две-трети от новоинфектираните юноши в САШ са гей и бисексуални, но за жалост сексуално образование и ХИВ превенция, съобразени с техните нужни, почти не съществуват.