ГЕЙ ПРАЙДА В ИСТАНБУЛ ПОТУШЕН ОТ ПОЛИЦИЯТА С ГУМЕНИ ПАТРОНИ И ВОДНИ ОРЪДИЯ

Полицията в Истанбул използва водни оръдия и гумени куршуми, за да разпръсне тълпата по време на гей парада този уикенд. Различни медии показаха, че маршът е бил спрян още преди да е стартирал, когато хората започнали да освиркват турския президент консерватор Реджеп Таийп Ердоган.

Журналисти, отразяващи събитието отбелязаха, че са били обиждани и леко ранени от група цивилни, които се оказали националисти и ислямисти. Новинарската агенция AFP отбелязва, че изглежда полицаите не са трепнали, когато предполагаемите атаки са започнали.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Човек на мястото на събитията е бил адски ядосан от отношението, което са получили участниците в прайда. „Тези хора не искат нищо, просто признание“, казва той. „Не са хвърляли камъни или коктейли Молотов… Но вие видяхте реакцията на полицаите. Това е Турция днес. Едно малко желание за равни права, получава подобна реакция.“

Според очевидци, по всяка вероятност полицията се опитвала да не допусне тълпата да се събира около площад Таксим – място, което стана арена на сблъсъци през 2013.

Всички събирания на хора в и около площада бяха обявени за противозаконни веднага след това.

Хомофобията остава дълбоко вкоренена сред населението на консервативна страна, като Турция. Въпреки че хомосексуалността не е незаконна в страната, през 2010, тогавашният министър на семейството и жените от кабинета на Ердоган, я определи като „зараза“, която „трябва да бъде лекувана“.