ГЕЙ МЪЖЕТЕ РАЗПОЗАВАТ СЕБЕПОДОБНИ ПО АРОМАТА НА ПОДМИШНИЦИТЕ ИМ

Изследване показва, че телесният аромат, отделян от подмишниците на гей и бисексуални мъже, е различим от този на хетеросексуалните.

Макар да е било проведено преди 11 години, резултатите от проучването са все така любопитни.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Чарлз Висоцки от Monell Chemical Senses Centre във Филаделфия е бил начело на експеримента. По думите му резултатите демонстрират значимостта на телесната миризма при избора на сексуални партньори.

„Откритията ни потвърждават тезата, че половите предпочитания имат биологичен компонент, който е отразен както в производството на телесния аромат, така и във възприятието и реакцията към него,“ казва доктор Висоцки.

В проучването са участвали 24 човека, от които някои хетеро, а други гей. Те са били подложени на старателно миене с безароматен сапун и шампон в продължение на 9 дни и са били хранени с храни без силен аромат. На десетия ден участниците са носели памучени тампони под подмишниците си, които след това са били съхранени като източник на телесен аромат.

Група от 82 хетеро и гей мъже и жени са преценили всеки един от тампоните, давайки му оценка по отношение на приятност.

Учените установили, че „хетеросексуалните мъже и жени предпочитат аромати на хетеросексуални мъже пред аромати на гей мъже; гей мъжете предпочитат аромати на други гей мъже.“ Освен това, „хетеросексуалните мъже и жени и лесбийките над 25-годишна възраст предпочитат аромати на лесбийки пред аромати на гей мъже; гей мъжете предпочитат аромати на други гей мъже пред аромати на лесбийки.“

За Висоцки най-шокиращата част от резултатите е факта, че гей мъжете и лесбийките реагират различно на аромати на други гей хора. „Общото ни заключение е, че телесният аромат, който човек предпочита най-силно, не зависи само от това откъде идва, но и от това кой си ти, с други думи от сексуалната ти ориентация,“ каза той.

„В по-големи щрихи, телесният аромат се определя отчасти от половата ориентация, което не е нещо, което можехме да предвидим. Възможно е гените, намесени в телесния аромат, на по-късен етап в живота да участват и в половата ориентация,“ предположи учения.