Гей младеж, изхвърлен от религиозните си родители, ще учи в престижен университет безплатно

18-годишният Сет Оуен постигна „целта на живота си“ – да учи в престижния университет Джорджтаун в САЩ. Пътят му дотам обаче, бе по-трънлив от този на повечето студенти.

Всичко започнало в края на миналата година, когато Сет бил в последната си година в гимназия. „Пишех домашно, когато баща ми реши да погледне телефона ми“, разказа той пред NBC News. „Откри уличаваща снимка на мен и друго момче. Нищо неприлично, но ясно показваше, че съм гей.“

 
L’N’Q: House & Disco
 

Родителите подложили момчето на кръстосън разпит, който продължил до 4:30 сутринта. Скоро след това те го задължили да се подложи на „лечение“ на хомосексуалност при християнски възпитател. Няколко месеца по-късно Сет успял да ги убеди, че вече няма нужда от терапията, но атмосферата у дома ставала все по-напрегната. „Инцидентите следваха един след друг,“ разказа то. „Говореха много негативно за ЛГБТК+ общността. Казваха, че гей хората не трябва да служат в църквата. Говореха за трансджендър хората като за нечовеци. Това силно ме тревожеше.

След множество спорове, родителите му му дали ултиматум: да се присъедини към тяхната анти-гей църква или да напусне дома си. „Най-тежкият момент бе когато си събирах багажа и излизах през вратата. Надявах, че майка ми ще ме спре. Надявах се, че ще каже ‘Обичам детето си повече отколкото обичам религията си'“. Това обаче, не се случило и младежът бил принуден да прекара следващите няколко месеца по дивани у приятели и да работи на пълен работен ден, за да се издържа докато завършва гимназия.

Момчето успяло да се дипломира с най-високите оценки във випуска си, въпреки, че било бездомно от февруари.

Никаква работа обаче, не можела да му помогне да събере десетките хиляди долари, необходими за да продължи образованието си в Джорджтаун. На помощ му се притекла неговата учителка по биология, Джейн Мартин. Тя организирала онлайн кампания за събиране на дарения, която за отрицателно време осигурила на момчета близо 140 000 долара.

Междувременно, от управата на университета се трогнали от историята на Сет и му предложили да учи там напълно безплатно. С вече събраните пари той обеща да помогне на други младежи със сходни проблеми. „В момента проучвам създаването на стипендия за ЛГБТК+ ученици, които са се озовали в ситуации като тази, в която бях аз по-рано тази година,“ сподели той.