ГЕЙ МЛАДЕЖИ В ИНДОНЕЗИЯ БЯХА ОСЪДЕНИ НА ПО 85 УДАРА С ПРЪЧКА

Двама млади индонезийци, арестувани по обвинение в гей секс, бяха осъдени на 85 удара с пръчка. Обвиняемите са на възраст 20 и 23 и са първите осъдени за подобно провинение в Ачех.

Ачех е специален регион в Индонезия, намиращ се в северния край на остров Суматра. Въпреки, че хомосексуалността не е престъпление в иначе светската Индонезия, Ачех се ползва със специално разрешение да прилага мюсюлманските канони на шириата. Законът, приет в провинцията преди две години, предвижда до 100 удара с камшик за „морални престъпления“.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Двете момчета пристигнаха в съда, закопчани един за друг с белезници. Те прикриваха лицата си с дрехи, за да защитят самоличностите си. Прокурорите искаха 80 удара, но съдията избра още по-чудовищно наказание. „Това е варварство – още един провал за Ачех, а и за Индонезия,“ заяви Andreas Harsono, който работи за Human Rights Watch.

Младите мъже били подозирани от свои съседи, защото се държали интимно. Те били следени и хванати да спят заедно, след което последвала брутална саморазправа. Жертвите били ритани, удряни и обиждани – всичко записано на видео, съобщи Агенция Франс Прес.

Бащата на една от жертвите заяви пред медии, че семейството не е знаело за сексуалната ориентация на момчето. „След като този проблем бъде разрешен, ще го изпратив в ислямски пансион, където да бъде образован, за да спре да развратничи.“

Въпреки, че хомосексуалността не е престъпление в Индонезия, от известно време правителството работи усилено срещу ЛГБТ общността. По-рано тази година Министерството на комуникациите обяви планове да блокира приложения за гей запознанства като Grindr, Boy Ahoy и Blued. Чат приложения като WhatsApp пък бяха задължени да премахнат имотиконки, изразяващи подкреха за гей мъжете и лесбийките.