ГЕЙ МИНИСТЪРКА И ПАРТИЙНИ ЛИДЕРИ ШЕСТВАХА В ТРЕТИЯ БЕЛГРАД ПРАЙД

Третият успешен Белград Прайд се проведе тази неделя под мотото „Любовта променя света“. Няколко стотин души взеха участие, включително сръбски политици.

Шествието беше охранявано от около 5000 полицаи, които отцепиха центъра на града, за да осигурят сигурността на участниците. Сръбската актриса Маряна Каранович бе „кръстница“ на тазгодишния прайд и официално откри събитието с благодарност към всички, които са дошли въпреки страха си.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Човешкият живот е ценен, а правото да живееш свободно е неотменимо,“ каза тя пред събралото си множество.

Сред участниците бяха много политици и дипломати, включително Ана Бърнабич – министърката на администрацията и местната власт, която е първият открито гей министър в историята на Сърбия. Кметът на Белград, Синиса Мали, също се присъедини към шествието, заедно с лидерите на Демократическата партия DS и на Либерал-демократическата партия LDP.

belgrade pride 2016
Участници в прайда се снимат с министърката на администрацията и местната власт Ана Бърнабич.

21-годишна жена от Косово каза пред BIRN, че е дошла в Белград, за да подкрепи ЛГБТ общността и, че лошите отношения между двете държави не са я спрели да направи това пътуване. „Не ме вълнува политическата ситуация. В Прищина е по-зле откъм гей права – все още дори не можем да организираме шествие – но мисля, че нещата се подобряват с всяка изминала година,“ каза тя.

Въпреки, че самият факт, че шествието се осъществи без инциденти го прави успех, някои не са доволни от организацията тази година. 33-годишният сърбин Марко заяви, че прайдът е бил зле организиран, което е довело до по-малкият от очакваното брой участници. „Жалко е, че организаторите пренебрегнаха факта, че прайдът се случва. Никой не призова хората да дойдат,“ каза той.

Притесненията му биват споделени от няколко други гей организации в Сърбия, които обвиниха организаторите, че не са отворени към нуждите и мненията на ЛГБТ общността и не полагат достатъчно усилия да увеличат броя на участниците.

belgrade-pride-2016-01

belgrade-pride-2016-3

belgrade-pride-2016-1

belgrade-pride-2016-5

belgrade-pride-2016-6

belgrade-pride-2016-2