ГЕЙ МЕНИДЖЪР НА MICROSOFT РАЗКАЗА ЗА ЖИВОТА И КАРИЕРАТА СИ ПРЕД КАПИТАЛ

„Казвам се Мариан и съм щастливо женена за Лорейн“ – това е първото нещо, което Мариан Ролинг споделя за себе си. Мариан е генерален мениджър на Microsoft за Централна и Източна Европа. Тя разказа своята история пред вестник Капитал, който публикува пространно интервю с нея. Разговорът бе провокиран от наскоро представената бизнес платформа Work It Out на фондация GLAS и Microsoft.

Отнело й много време да се научи да бъде толкова открита. Всеки път щом колегите й обсъждали личния си живот, Мариан си мълчала. Изслушвала ги и когато я питали как е прекарала уикенда или отпуската, тя отговаряла колкото да каже нещо, без да навлиза в подробности. Колегите й я мислели за най-самотния човек в компанията.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Мариан водела напълно нормален живот като всички останали, но с една единствена разлика – била гей. Не се престрашавала да го признае и това създавало дистанция с околните. Известно време след като навършила 40 години, решила да разкрие тайната си и я споделила първо на асистентката си, а после и на други хора от екипа си. Всички реагирали положително и приели истината й съвсем естествено. Облекчението и чувството за свобода, които изпитала, били поразителни – най-после могла да бъде себе си. Днес Мариан е генерален мениджър „Малки и средни клиенти и партньори“ на Microsoft за региона на Централна и Източна Европа. На този пост тя управлява над 550 служители в 33 страни.

По данни на международната независима организация Workplace Pride, Eurostat и Агенцията на Европейския съюз (ЕС) за основните права между 5 и 10% от работната ръка в ЕС, т.е. близо 18 милиона служители са като Мариан. Около 76% от тях, т.е. приблизително 13.6 милиона не се чувстват свободни да изразяват себе си и крият от колегите си своята хомосексуалност. В резултат те са с 30% по-непродуктивни и по-склонни да сменят работното си място, а компаниите губят средно между 1.2 и 1.7% от производителността си годишно поради текучество и ниска мотивация, сочат проучванията.

Историята на Мариан обаче показва, че съществува и друг възможен път. Наскоро тя беше гост на първото събитие в рамките на платформата Work It Out на фондация GLAS, която си поставя за цел да запознава периодично българските работодатели с примери и иновативни подходи за приобщаване на хората с различна сексуална ориентация в работните процеси и бизнеса. Срещнахме се лично с нея, за да поговорим за значението на разнообразието и равенството на работната сила за развитието на бизнеса днес и каква е ролята на мениджърите в този процес.