ГЕЙ МЪЖ ЗАМАЛКО ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ИРАН, ЗАРАДИ УКАЗА НА ТРЪМП

Гей иранец на екскурзия по море използва Facebook, за да изрази страха си от възможността да не бъде допуснат обратно в САЩ. Май Сам написа в социалната мрежа, че президентския указ на Доналд Тръмп, забраняващ граждани на седем мюсюлмански държави да влизат в страната, го е сварила по време на гей круиз.

„Отпътувах от пристанището на гей круиз със законен статут. Сега е възможно утре да не мога да вляза в САЩ. Бъдещето ми е неясно, заради внезапна промяна в закона. Ако бъда задържан и върнат в Иран, поне в САЩ живях живота си в пълния му потенциал като гей мъж и искам да благодаря на всички ви за това, че бяхте част от това преживяване.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Сам е биоинженер и ЛГБТ активист, който живее в Сан Франциско, Калифорния. Родната му държава, Иран, е сред най-опасните за гей хората в света. Хомосексуалността там се наказва със смърт.

Мъжът сподели, че е бил залят с подкрепящи го съобщения от роднини, приятели и непознати. Някои от тях са се свързали с Американския съюз за граждански свободи (АСГС), който вече заведе дело срещу заповедта и спечели временното й спиране.

PinkNews съобщи, че когато корабът на Сам акустирал в САЩ, той наистина бил задържан от гранична полиция.

Вчера в късния следобед мъжът написа: „Помолиха ме да отида в стая и да чакам. Той каза, че може да отнеме доста време. Три часа по-късно той обяви щастливата развръзка на драматичния ден: „Свободен съм да се прибера у дома.“

Стотици законни жители на САЩ бяха блокирани по време на работни пътувания или почивки извън страната. Хаосът предизвика масови протести в големите градове, поне пет извънредни решения на федерални съдилища и множество критични становища на политици и висшестоящи щатски служители, включително от главните прокурори на 11 щата.