ГЕЙ ИРАКЧАНИН ПОЛУЧИ УБЕЖИЩЕ В БЪЛГАРИЯ (ОБНОВЕНА)

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е предоставила хуманитарен статут на хомосексуален иракски гражданин, чийто живот е в непосредствена опастност в родината му. За благополучния изход съобщи в сайта си Младежка ЛГБТ организация „Действие“, която предоставя на младежа безплатна правна помощ.

24-годишният Хайтам Джабар е роден в религиозно семейство в Багдад, разказва сайтът Marginalia. На 15 години се осъзнава като хомосексуален. В училище и в университета е обект на подигравки поради женствените си маниери. Въпреки това е един от най-добрите студенти, завършва с трето място по успех и получава работно място в университета в Тикрит.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Медикът споделя, че въпреки всичко е бил щастлив до идването на ИДИЛ. Избягва от Тикрит в Багдад, след като „Ислямска държава“ окупира града, защото му е наложена смъртна присъда на основание, че е лекар и атеист.

През февруари тази година Хайтам отива на среща с мъж, но това се оказва капан. Мъжът започва да го бие и да крещи, че гей мъжете са срам за исляма. Пита го как предпочита да го убие – дали да му сипе лепило в ануса, или да му смаже главата с метална сплав. На втората нощ Хайтам успява да избяга и да се скрие при приятели. После избягва в Турция, оттам – в България.

След бягството му, в Ирак се разпространява информация, че той е гей. Дядо му свиква „семеен съд“, на който се решава той да бъде обесен. „Няма полицай или прокурор, нито държавник, към когото да се обърна, защото всички искат моята смърт“, споделя той. „Пред мен стоят два избора: или оставам в България, или умирам в Ирак“, допълва младежът.

pic1

Адвокат Деница Любенова, която представлявала младия мъж пред Агенцията, каза за PROUD.bg, че неговият случай е особено близък до сърцето й и, че е щастлива задето Хайтам получава шанс да продължи живота си.

„Благодарен съм от сърце на моя адвокат за нейната безценна подкрепа“, сподели момчето минути след като научи за положителното становище на Агенцията. „България ми даде възможността да осъзная, че съм човешко същество. Същество, което може да се гордее със себе си, да се развива и да служи на обществото. В моята родина се срамувах от себе си и имах непрекъснатото усещане, че съм недостоен и едва ли не престъпник.“

Оказва се, обаче, че решението на ДАБ официално не се основава на сексуалната ориентация на мъжа*. Това заяви за Gama News Борислав Димитров, част от доброволческата група „Приятели на бежанците”.

„Ако въпросният човек е подал молба за закрила, основаваща се на преследване срещу гей хора в държавата му на произход, то тогава, по силата на международното, регионалното и националното законодателство, той следва да бе получил статут на бежанец, а не хуманитарен статут”, коментира той за Gama News. Той подчертава, че хуманитарен статут получават само лицата, които не отговарят на изискванията за предоставяне на статут на бежанец.

„Не такъв е неговият случай“, коментира Димитров. „Той отговаря на изискванията за предоставяне на бежански статут. Този човек принадлежи към социална група по смисъла на член 8 от Закона за убежището и бежанците. Директива 2011/95/ЕС казва изрично: „специфична социална група може да бъде и група, чиито членове имат като обща характеристика определена сексуална ориентация“. Принадлежността към преследвана социална група попада в хипотезите на бежанския, а не на хуманитарния статут“.

Според Димитров произволното действие по даването на хуманитарен статут в такъв случай от страна на ДАБ влече и последствия за правата и свободите на кандидата за статут. На първо място ДАБ за пореден път показва нежеланието си да предостави бежански статут вследствие на молба, основана на преследване поради сексуална ориентация. Подобно пренебрежение към такива молби демонстрират и съдилищата. На второ място носителите на бежански статут имат право да се придвижват в Европейския съюз без виза — като всеки български гражданин. На трето място хуманитарният статут обикновено е с по-кратък срок – 3 години, сравнено с бежанския, който е издаван за 5 години. На последно място, но не по важност, според Закона за българското гражданство, лице, придобило бежански статут, може да подаде документи за българско гражданство 3 години след получаването на статута, докато за носителите на хуманитарен срокът е 5 години.

ЛГБТИ активистът от Българския хелзинкски комитет Радослав Стоянов коментира случая в своя Facebook профил: „ДАБ за пореден път показва нежеланието си да предостави бежански статут вследствие на молба, основана на преследване поради сексуална ориентация. И все пак, Хайтам е в безопасност. Засега.“

Състоянието на човешките права на ЛГБТИ хората в Ирак е изключително тревожно. Хомосексуалността официално не се преследва от закона, но членовете на сексуалните малцинства често биват подлагани на дискриминация, изнудване, насилие и публична екзекуция, а т.н. „престъпления от чест“ са често срещано явление. В частите на страната, контролирани от ислямистката организация ИДИЛ, гей мъже биват хвърляни от покриви на високи сгради и доубивани с камъни. Миналата седмица тази съдба сполетя 15-годишно момче в Сирия.

Снимки: Хайтам Джабар; предоставена за изложба в рамките на София куиър форум 2015

*В по-ранна версия на тази статия погрешно се твърдеше, че решението на ДАБ е основано именно на сексуалната ориентация на Хайтам Джабар.