ГЕЙ ИКОНИ: LADY GAGA

Има личности по света, които винаги са тласкали обществото към провокация. Вмъквайки нестандартното и много често неприемливото в живота на хората, те разбиват представите за нормалност и прокарват път на многобройни културни течения. Такава от край време е и гей културата, която изобилства от артисти, политици, телевизионни водещи и др., обединени от идеята да осигурят равни права за всички, независимо от тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Кои са най-харесваните гей икони по света? В първата статия от поредицата решихме да се спрем на един изпълнител, който определено е поставил гей културата на видно място в цялото си творчество до момента.

Певица, текстописец, бизнес дама, моден дизайнер, филантроп, актриса, гей активист. Родената през 1986 Stefani Joanne Angelina Germanotta отдава голяма признателност на своите гей фенове, които са дали тласък в началото на кариерата й. И не пропуска да отбележи, че възприема себе си като бисексуална.

Някои по-значими нейни изяви в подкрепа на общността са тези на  MTV Video Music Awards през 2010, където излиза на сцената заедно с 4 бивши военни като протест срещу политиката в САЩ гейове и лесбийки да не могат да служат открито в армията. Gaga изнася няколко речи в подкрепа правата на ЛГБТ, в една от които буквално изкрещява „Чуваш ли?!?“,обръщайки се към президента Барак Обама, за да му напомни, че Америка е основана върху лозунга за свободата.Тя открито споделя, че гей културата е нейният живот и често се шегува, че иска да преобърне света и да го направи „гей“. Крайното отношение на Русия към хомосексуалността е добре известно. Това обаче не спира Lady Gaga и на концерт в Санкт Петербург през 2012 тя разгневява руските власти с реч за ЛГБТ правата. Въпреки, че е заплашена със затвор, тя прави същото, няколко дни по-късно, на концерт в Москва. На гей Pride в Ню Йорк през 2013 дори се осмелява да изпее химна на САЩ като добавя „land of the free, and the home for the gay“.

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=mRNsl_0AZOs[/tube]

Като артист Lady Gaga не спира да провокира в тази насока. Песента, която се свързва най-често с ЛГБТ общността, е „Born this way“, в чието видео се появяват  много гей символи. Още в началото се забелязва розов триъгълник, който е използван като отличително средство за обозначаване на хомосексуалните мъже в концлагерите, а по-късно става част от символите на гей културата наред с дъгата и еднорога.

Даниел Динев