ГЕЙ ИКОНИ: ЕЛЪН ДЕДЖЕНЕРЪС

Когато през 1997 година, Елън решава да разкрие себе си пред света, много хора й обръщат гръб. Църквата е възмутена, а спонсорите на сериала й „Елън“ отказват да работят с нея. Въпреки това, начинът, по който решава да се разкрие, заслужава аплодисменти. В сцена от едноименния сериал, докато е в чакалня на летище, тя случайно се навежда близо до включен микрофон и съобщава на всички, че е лесбийка. Така героинята на Елън се превръща в първия главен герой в сериал, който открито заявява своята хомосексуалност. Най-големият шок от това разкриване е фактът, че кариерата на Елън тръгва стремглаво нагоре. През 2003 създава The Ellen DeGeneres Show, което е на екран и до днес. Същевременно е главно рекламно лице на няколко компании и водещ на три церемонии на наградите Оскар.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Смелата постъпка на Елън дава възможност да се появят и други гей персонажи на телевизионния екран като героите от сериала „Уил и Грейс“, а години по-късно и култовият „Queer as Folk“. Особено високо оценяваме смелостта й да се разкрие преди цели 17 години, в период от американската история, в който да бъдеш гей далече не е прието.

86_tc_0007

В своето шоу тя обръща внимание на проблемите на ЛГБТ общността като тормоза в училище и дори влезе в открита битка с „One Million Moms group“, които многократно са заставали срещу идеята за равенство, гей браковете, осиновяването от еднополови двойки и т.н.

Елън успява да разбие стереотипите, които си създава обществото и доказва с всеки ден, че независимо от своята сексуалност, хората могат да имат общи интереси и да се борят заедно за добри каузи. Нейното шоу, противно на очакванията, се превръща в най-гледаното предаване в своя часови пояс. Мнозинството от зрителите й са американските съпруги – хетеросексуални жени на средна възраст, за които се смяташе, че нямат нищо общо с нея и едва ли биха показали интерес.

Освен всичко останало Елън и съпругата и Порша са един чудесен пример за това, че здраво семейство може да съществува и между еднополови партньори.

Даниел Динев