Гей двойки от България и Румъния се бракосъчетаха в Амстердам като част от кампания срещу брачното неравенство

Три еднополови двойки, живеещи в европейски държави с хомофобно законодателство, сключиха брак в Амстердам миналата седмица. Две от тях са от Румъния, а третата – от България.

Симеон Василев и Димитър Богданов си казаха „да“ в столицата на първата държава в света, узаконила брачното равенство преди близо две десетилетия. Те си размениха клетви в присъствието на приятели, роднини и непознати, много от които дошли в Холандия специално за щастливото събитие.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Инициативата бе на холандската търговска верига HEMA, която отдавна взима активно участие в Прайд събитията в страната. „Нещо, което в тази страна е възможно от 18 години, все още не е реалност в много европейски държави,“ каза Тйеерд Йехен, изпълнителен директор на компанията.

„Там еднополовите двойки все още не могат да сключват брак. Затова решихме да привлечем внимание към този проблем по време на тазгодишния Прайд в Амстердам, организирайки тези специални сватби. Ние вярваме, че любовта е за всички, независимо кого обичаш.“

Симеон и Димитър, които са заедно вече 12 години, са ЛГБТ+ активисти и основатели на фондация GLAS. Сред многото им проекти е и PROUD.bg – единственият български сайт, публикуващ новини на ЛГБТ+ тематика ежедневно.

„Еднополовите двойки не могат да сключват брак в България, а хомофобията там е широкоразпространена. Но докато чакаме и работим в посока промяна, решихме да се включим в провокативната кампания на холандската търговска верига HEMA, фокусирана върху брачното неравенство в източна Европа,“ написа Симеон във Facebook.

„Макар да изглежда като истинска сватбена церемония с шампанско и торта, за жалост тя няма правни последствия. Но ние вярваме, че един ден това ще бъде възможно; че всеки ще може да сключи брак с човека, когото обича. Защото бракът не е между мъж и жена, а между двама човека, които се обичат.“

В интервю за Gay Star News двамата разказаха за мотивацията си да се включат в инициативата на Hema.

Какво обичате в другия?

Симеон: Той е човекът, на когото винаги мога да разчитам в наистина трудни моменти.

Димитър: Мони е много креативен и винаги пълен с идеи.

Защо искахте да се омъжите?

За събитието на HEMA: Това е кауза, в която силно вярваме. Освен това бе и чудесна възможност за хубави снимки!

Що се отнася до истински брак, ако някога имаме тази възможност, искаме ме го, за да гарантираме законово връзката си.

Можете ли да изразявате обичта си в България?

Макар да няма законови ограничения, повечето гей хора са дискретни. Обществото не възприема изразяването на обич особено положително, а когато се отнася до еднополови двойки – въобще. Ако хванеш приятеля си за ръката, хората биха те гледали втренчено, а извън София може да има и по-лоши последствия.