ГЕЙ БРАКОВЕТЕ В ХРИСТИЯНСТВОТО И ТЯХНАТА ЗАБРАВЕНА ИСТОРИЯ

Противниците на гей съюзите често говорят за брака като традиция от почти 2000 или повече години. Съвсем отделно от факта, че определението за брак се е променило от времето, когато той е бил просто търговска сделка, обикновено между… мъже. Всъщност има достатъчно доказателство, че дори в рамките на самата християнската традиция, разбирането за брака се е променило от времето, когато еднополовите връзки не просто са били толерирани, но и възхвалявани.

В известния манастир „Света Екатерина“ на връх Синай има икона, която показва двама християнски светци в роби, които се венчават. Техния „pronubus“ (официален свидетел, или „кум“) е не друг, а Исус Христос.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

ib3751

Щастливата двойка са християнските мъченици от 4-ти век Свети Серж и Свети Бакхус — и двамата мъже.

Севъръс от Антиохия в 6-ти век обяснява, че „ние не трябва да отделяме в реч [Серж и Бакхус], които са съединени в живота.“ По-безцеремонно дори в гръцките летописи за живота им от 10-ти век Свети Серж е описан като „сладък другар и любовник (erastai)“ на Свети Бакхус.

Легендата разказва, че Бакхус се явил на умиращия Серж като ангел и му казал да бъде смел, защото те скоро ще се съберат на небето.

Историкът от университета в Йейл Джон Ричард Бозуел е открил тази ранна християнска история и пише за нея преди почти 20 години в „Еднополови съюзи в пред-модерна Европа“ /Same Sex Unions in Pre-Modern Europe/ (1994 г.).

В древни църковни литургични документи, той открива съществуването на „Служба за еднополов съюз“ (10-11 век гръцки) и „Ред за обединяване на двама мъже“ (11-12 век славянски).

Той намира много примери за:

  • събрана в църквата общност
  • благославяне на двойката пред олтара
  • десните им ръце събрани както при хетеросексуалните бракове
  • участието на свещеник
  • сватбен банкет

Съгласно сръбско-славянската „Служба за еднополов съюз“ от 14 век, свързващ двама мъже или две жени, двойката е държала десните ръце, поставени върху Евангелието, а в левите си ръце са държали кръста. След като са целували Евангелието, венчаещите се е трябвало да се целунат, след което свещеникът, вдигнал Евхаристията, им дава причастие.

Бозуел документирал такива свети съюзи чак до 18-ти век.

Saints_Sergius_and_Bacchus_-_1

В късна средновековна Франция е съществувал договор за „побратимяване“ (affrèrement) между двама мъже, който обещава това да живеят заедно и да споделят „un pain, un vin, et une bourse“– един хляб, едно вино и една кесия.

Други религии като индуизма и някои индиански религии в Северна Америка също отразяват уважение към еднополовите двойки в история си.

Доказателства, че „традиционен брак“, за който говорят десните евангелистки християни, всъщност далеч не съществува или поне те са забравили за предишните практики.

от Пол Канинг

по материала работи Боян Кирчев

Оригинален линк към статията – http://www.care2.com/causes/the-forgotten-history-of-gay-marriage.html