В СЪРБИЯ ЩЕ ИМА ГЕЙ ПРАЙД ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 3 ГОДИНИ НАСАМ

Властите в Сърбия дадоха днес първото от три години насам разрешение за провеждане в неделя на шествие в защита правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Все пак те си запазиха правото да го отменят, ако преценят, че то създава прекалено голяма заплаха за обществената сигурност.
Това стана преди всичко под натиска на Европейския съюз, с когото Белград иска да започне преговори за членство, допълва „Ройтерс“, цитиран от Dnevnik.bg. Според ЕС това е тест за това доколко балканската страна може да спазва ангажименти към фундаментални човешки права, поети от 28-те страни членки.

Participants hold a rainbow flag and a placard as they march next to a riot policeman through the streets of downtown Belgrade

 
L’N’Q: House & Disco
 

Няколко години това събитие бе забранено след като през 2010г. националисти и футболни хулигани атакуваха шествието и се стигна до продължили часове наред улични сблъсъци с полицията. Вътрешният министър Небойша Стефанович заяви, че тази година то няма да бъде забранявано и ще бъде охранявано от хиляди полицаи. Премиерът Александър Вучич също изпрати сигнал, че не е против, но и заяви, че няма да участва.

„Уважавам конституционните задължения на държавата и личния ми дълг да осигуря сигурността на всички граждани. Мое демократично право е да не участвам в Прайда, а и лично аз нямам намерение да се включа“, каза той в четвъртък.