В София ще се проведе дискусия за психичното здраве в ЛГБТИ общността

Отворена дискусия между психолози, представители на ЛГБТИ общността и публиката за спецификите на психичното здраве в ЛГБТИ общността в България ще се проведе на 10 януари от 18:30 в Център за култура и дебат „Червената къща“ в София. Oрганизатор е Куир отрядът.

По време на събитието ще бъдат засегнати важни въпроси като: Тегне ли все още стигма върху проблемите на психичното и емоционално здраве и как се отразява тя на хората, нуждаещи се от професионална помощ? По какъв начин хомофобията и трансфобията влияят на качеството на тази помощ? Съществува ли допълнителна бариера между хората от ЛГБТИ общността и подкрепата, от която се нуждаят?

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Във втората част на дискусията ще бъдат обсъдени конкретни стратегии за справяне в различни ситуации, с които се сблъскват гей и транс хората, като разкриването пред самите себе си и своите близки, преодоляване на интернализирана хомофобия и трансфобия, намиране на полезни ресурси и други.

Сред участниците ще бъдат Стоян Дюлгеров, психотерапевт, Анна Жукивская, психолог, представител на фондация Single Step, Анина Чилева, психолог, Теодора Милотинова, психотерапевт, Симеон Василев, директор на фондация GLAS, и Глория Филипова, представител на Фондация „Ресурсен център – Билитис“.

Събитието е част от поредицата „Гражданските седенки“ на Червената къща, която предлага пространство за срещи, обучение и взаимопомощ на активистите на формални и неформални групи, които работят за демократизиране на обществото чрез гражданско участие. Гражданските седенки са част от проект „Проверка на реалността“, изпълняван с подкрепата от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.