В ИНДОНЕЗИЯ ПРЕДЛАГАТ СМЪРТ ЗА ХОМОСЕКСУАЛНИТЕ

Индонезия е смятана за една от по-прогресивните държави в Ислямския свят, но Индонезийският Съвет издаде фетва за налагането на наказния за „хомосексуални престъпления“ – включително бой с пръчки и смъртна присъда.

„Содомията, хомосексуалните, гейовете и лесбийките в Ислямския закон са забранени и техните действия са криминално наказуеми“ – заяви Хасанудин АФ, лидер на Индонезийския Съвет Улема – „Няма значение, че се обичат… в Ислямския закон това е сексуален акт, който трябва да бъде наказан.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Индонезийският съвет е спонсориран от правителството, но функционира независимо. Фетвата не е законопроменящ документ и всъщност в Индонезия хомосексуалността не е престъпление – въпреки това нивото на хомофобията там е изключително високо, а след това публично приканване към агресия, сигурно ще нарастне още повече. Миналата есен провинцията Акех прие закон, който наказва хомосексуалността със 100 удара с пръчка.

„Издаването на подобна фетва е същото като промотирането и рекламирането на омраза и мотивиране на хората да бъдат агресивни помежду си.“ – заяви ЛГБТ активистът Хартой.