В БЪЛГАРИЯ ЗА ИЗМИНАЛАТА ГОДИНА 90% ОТ СЛУЧАИТЕ НА ЗАРАЗЯВАНЕ С ХИВ СА ПО ПОЛОВ ПЪТ

В Световния ден за борба със СПИН какво се случва в България?  90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция у нас са се инфектирани по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 25 юли 2015 г. От началото на тази година са открити нови 126 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 169 лица.

В  последните години  се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. И през тази година три четвърти от новите случаи са мъже, а една четвърт – жени. Според пътя на инфектиране 36% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 52% – при хомо/бисексуален контакт, а 12%  – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 34% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети.

Министерство на здравеопазването осигурява безплатно лечение с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравно-осигурителен статус.