ВЪРХОВНИЯT СЪД НА САЩ РАЗРЕШИ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ ВЪВ ВСИЧКИ ЩАТИ

Днес, Върховният съд на САЩ постанови еднополовите бракове за легални, а отказът за издаване на брачно свидетелство на гей двойки нарушава Конституцията на страната.

Това ще бъде най-съществената промяна на брачните закони, след отпадане забраната на междурасовите бракове отпреди почти 50 години.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Постановлението е издадено от Съдия Антъни Кенеди.

„Нито един съюз не е по-дълбок от брака, а той олицетворява най-високите идеали на любовта, вярността, отдадеността, саможертвата и семейството. При сформирането на брачен съюз, двама души стават нещо по-велико отколкото са били преди“, пише Кенеди. „Някои от участниците в случаите, които сме разглеждали показват, че бракът олицетворява любов, която продължава дори и след смъртта.“

Кенеди се обръща директно към критиката, която често идва от консерваторите, които опонират на равенството в брака.

„Не би било вярно да кажа, че тези мъже и жени не уважават брака и неговите идеи. Те пледират, че го уважават, уважават го толкова много, че винаги търсят свое собствено разбиране за него.“, казва Кенеди. „Надяват се, че няма да бъдат проклети да живеят вечно в самота, отритнати от цивилизацията и нейните институции. Те молят за равенство и достойнство пред закона. Конституцията им дава това право.“

В момента общо 36 щата разрешават на гей двойки да сключват брак, покривайки грубо 70% от населението на САЩ. Законът от днес, означава че забраната трябва да отпадне и в останалите 14 Щата – Алабама, Арканзас, Джорджия, Кентъки, Луизиана, Мичиган, Мисисисипи, Мисури, Небраска, Северна Дакота, Охайо, Южна Дакота, Тенеси и Тексас.

Общественото мнение по въпроса се промени драстично в последните години. При първото изследване на Галъп по темата едва 27% одобряват еднополовите бракове през 1996. Най-новото им проучване миналия месец показва 60% одобрение.