ВЪРХОВНИЯТ СЪД НА САЩ ПРЕДСТОИ ДА ВЗЕМЕ ИСТОРИЧЕСКО РЕШЕНИЕ ЗА ГЕЙ БРАКОВЕТЕ

Борбата за еднополови бракове в САЩ идва до своя финал. В петък Върховния съд на страната обяви, че ще разгледа въпроса дали отделните щати могат да забраняват гей браковете и дали щатите трябват да признаят бракове, които са се случили в други щати. 14 от общо 50-те щати все още не признават еднополовите съюзи, а решението на Върховния съд ще сложи точка на вероятно най-големия дебат на 21 век по правата на човека в САЩ.

На заседанието на Върховния съд, което се очаква в края на юни, съдиите ще разгледат 4 казуси, свързани със забрана за еднополови бракове в Мичиган, Кентъки, Охайо и Тенеси. Според национални проучвания болшинството от американците подкрепят правото на всеки да сключва брак.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Министърът на правосъдието Ерик Холдър заяви, че администрацията на президента Обама ще се бори за национална легализация на еднополовите бракове. През 2012 г. Обама стана първият действащ президент, който подкрепи гей съюзите.

„Време е нацията ни да поеме още една важна крачка в посока на осигуряване на фундаментално равноправие за всички американци – без значение кои са, от къде идват или кого обичат“, каза Холдър.

Директорът на „Human Rights Campaign“ Чад Грифин пък определи висящото пред Върховния съд дело „моментът на истината“.

Първият щат, който признава еднополовите бракове за законни, е Масачузетс през 2003 г.