ВЪРХОВНИЯТ СЪД НА ИНДИЯ ЩЕ ПРЕРАЗГЛЕДА ЗАБРАНАТА НА ГЕЙ СЕКСА

Върховният съд на Индия обяви, че ще се произнесе по закона, който криминализира гей секса, предаде Times of India. Текстът е в законодателството на страната от времето, когато тя е била колония на европейски държави.

ЛГБТ активистите приветстваха новината. „Това определено е крачка напред“, каза адвоката Ананд Гроувър.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Това е последната правна възможност на активистите да отменят закона чрез съда. Ако не успеят, забраната остава в ръцете на политиците, повечето от които са консервативни и настроени срещу всякакви промени.

През 2013 Върховният съд взе изненадващо решение, с което възстанови забраната на секса между пълнолетни мъже. Това решение сложи край на четиригодишен период на декриминализация, който помогна на хомосексуалноста да излезе на светло в общественото пространство.

Правозащитната организация Амнести Интернешънъл Индия приветства новината, заявявайки, че настоящият закон поставя хомосексуалните мъже под физическа, психологическа и правна заплаха. „Върховният съд има още един шанс да поправи тази ужасна грешка,“ казаха от организацията.

Национални представителни допитвания показват, че около три четвърти от индийците не одобряват хомосексуалността и са дълбоко традиционни относно сексуални въпроси като секса извън брака.