ВЪРХОВНИЯТ СЪД НА ИНДИЯ ЩЕ ПРЕРАЗГЛЕДА ЗАБРАНАТА НА ГЕЙ СЕКСА

 
BHK Banner
 

Върховният съд на Индия обяви, че ще се произнесе по закона, който криминализира гей секса, предаде Times of India. Текстът е в законодателството на страната от времето, когато тя е била колония на европейски държави.

ЛГБТ активистите приветстваха новината. “Това определено е крачка напред”, каза адвоката Ананд Гроувър.

Това е последната правна възможност на активистите да отменят закона чрез съда. Ако не успеят, забраната остава в ръцете на политиците, повечето от които са консервативни и настроени срещу всякакви промени.

През 2013 Върховният съд взе изненадващо решение, с което възстанови забраната на секса между пълнолетни мъже. Това решение сложи край на четиригодишен период на декриминализация, който помогна на хомосексуалноста да излезе на светло в общественото пространство.

Правозащитната организация Амнести Интернешънъл Индия приветства новината, заявявайки, че настоящият закон поставя хомосексуалните мъже под физическа, психологическа и правна заплаха. “Върховният съд има още един шанс да поправи тази ужасна грешка,” казаха от организацията.

Национални представителни допитвания показват, че около три четвърти от индийците не одобряват хомосексуалността и са дълбоко традиционни относно сексуални въпроси като секса извън брака.

Хареса ли ви статията?