Върховният съд на Бермуда узакони брачното равенство – за втори път

Гей сватбите в карибската дъжава започнаха през май миналата година, след като Върховния съд отсъди в полза на партньорите Уинстън Додуин и Грег Дерош, съдещи държавата за правото да сключат брак. “Жалбоподателите са били дискриминирани по признак сексуална ориентация, когато чиновникът е отказал да придвижи заявлението им за брак,” написа върховния съдия. В решението си тя заяви, че всички еднополови двойки в карибската островна нация имат правото на брак.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Едва година по-късно обаче, парламентът прие закон, с който замени брака за еднополовите двойки с гражданско партньорство. Това бе световен прецедент – дотогава никоя държава не бе премахнала и в последствие възстановила брачната дискриминация срещу гей хората.

Вчера Върховният съд се произнесе по казуса отново, постановявайки, че новият закон е противоконституционен, защото противоречи на текста за равните човешки права на всички граждани.

Гей двойките няма да могат да сключват брак веднага, защото решението е със забавен ефект от шест седмици. Срокът е жест към правителството, което в този период трябва да реши какви стъпки да предприеме.