ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР НА ЛАТВИЯ ОБЯВИ, ЧЕ Е ГЕЙ В ТУИТЪР

Министърът на външните работи на Латвия, Edgars Rinkēvičs, разкри, че е гей през своя акаунт в социалната мрежа за споделяна на кратки съобщения Twitter. Туитът гласи: „С гордост съобщавам, че съм гей… Успех на всички вас…“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В случай, че се чудите – профилът на политика не е бил хакнат. Това е сериозна крачка напред в политиката на страната, която забранява еднополовите партньорства и съюзи, докато съседката й Естония направи крачки по-рано тази година в легализиране на хомосексуалните връзки. В Латвия върлуват и силни про-руски интереси за налагане на закон против гей пропаганда. Признанието на официален член на правителството от такава висока позиция е голямо послание за цялата нация.

Screenshot 2014-11-07 12.55.16

Edgars Rinkēvičs коментира, че вероятно сега ще последва мега-истерия, но че Латвия трябва да създаде законен статут за всички видове семейни отношения.

Новината също така идва и в момент, в който Латвия трябва да поеме президенството на ЕС от 1 януари 2015, което дава дори по-голяма платформа на Rinkēvičs за натиск за повече толерантност към еднополовите връзки в страната му.