ВТОРИЯТ ГЕЙ ПРАЙД В ЧЕРНА ГОРА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ТАЙНО

След като при първия парад миналата година в Черногорската столица имаше 60 ранени, второто шествие в историята на балканската държава ще бъде пазено в тайна до деня на провеждането му. Поради страх от насилие организаторите няма да обявяват предварително нито датата и часа, нито маршрута.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Миналата година в Подгорица хиляди ултраси хвърляха камъни и бутилки по едва стотината участници в Прайда.Това наложи дори употребата на сълзотворен газ от страна на полицията.

Първоначално второто издание на парада беше насрочено за края на юни, но след настояване от страна на органите на реда, организаторите от Куиър Черна гора обявиха, че ще го направят през октомври. В тяхно изявление се казва, че посланието на тазгoдишния Прайд ще бъде срещу насилието над ЛГБТ общността, като призоваха нападателите като тези от миналата година да бъдат безкомпромисно преследвани и наказвани, а полицията да изпълнява по-съвестно задълженията си.

В Черна гора хомосексуалността не е забранена от закона, но масово тя се приема за перверзия, а 70 % от населението я определят като болест.