Всички топ актьори в Холивуд отказали главна роля в ‘Планината Броукбек’

Многократно награждаваният филмов режисьор Гас Ван Сант разказа за трудностите, които срещнал в опитите си да привлече актьори за главните роли в екранизация на разказа „Планината Броукбек“. В крайна сметка получените откази го отказали от проекта, по-късно реализиран от Анг Лий.

Ван Сант искал да привлече „големи имена“, но никоя от холивудските звезди, с които се свързал, не приел предложението му. „Никой не искаше да го направи,“ каза той в интервю за IndieWire. „Работех по проекта и бях на мнение, че са ни е необходим наистина силен, известен актьорски състав. Но не се получаваше. Поканих обичайните заподозрени: Леонардо Дикаприо, Брад Пит, Мат Деймън, Раян Филип. Всички казаха не.“

 
L’N’Q: House & Disco
 
В готовия филм участват Джейк Джилънхол Хийт Леджър.

Продуцентът и сценарист Даяна Осана, която адаптира оригиналния кратък разказ на Ани Пру за големия екран заедно с Лари Макмъртри, потвърди думите на Ван Сант. „Да, всички тези млади (по онова време) джентълмени отказаха проекта по различни причини,“ написа тя в електронно писмо до редакцията на сайта, без да уточнява какви са били причините.

Осана и преди е обсъждала проблемите пред продукцията, която в крайна сметка се превърна в един от най-успешните гей филми в историята, както по приходи така и по признание от критиците и индустрията. По-рано тази година тя сподели, че създаването на филма отнело 8 години и назова Марк Уолбърг и Мат Деймън като едни от актьорите, отказали роля. „Те не посочиха никаква конкретна причина да не го направят. Предполагам, че им се е струвало твърде трудно,“ каза тя пред Hollywood Reporter.

Главните роли в завършения филм изиграха Джейк Джилънхол и Хийт Леджър. И двамата бяха номинирани за Оскар за изключителните си изпълнения като гей каубои, раздирани между социалните норми на своето време и чувствата си един към друг.